vestnik

ECC Gornja Radgona: Delavci delajo krajši delovni čas

Majda Horvat, 27. 10. 2020
Marina Vrbnjak
Escada
Aktualno

Poslovni in proizvodni prostori Escadine družbe ECC v Gornji Radgoni niso več na seznamu prodajanih nepremičnin Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). A to ne pomeni, da je prodaja uspela. Še maja 2019 je hotela slaba banka zanje iztržiti 4,5 milijona evrov s pripadajočim davkom, zdaj so nam sporočili, da zaradi spremenjenih okoliščin nov prodajni postopek še ni stekel.

»Več informacij DUTB za zdaj ne sme razkrivati,« so še zapisali v odgovoru. Kaj bi lahko bile nove okoliščine?


Na slabo banko je bil prenesen finančni lizing, sklenjen zaradi gradnje novega proizvodnega objekta. Gre za stavbo s površino približno 11 tisoč kvadratnih metrov, ki so jo začeli graditi leta 2006 z namenom, da tu zaživi center, kjer bi izdelovali prve vzorce in manjše kolekcije predvsem ženskih oblačil. Skupna površina zemljišč pa je 33 tisoč kvadratnih metrov. Escada je v Gornji Radgoni prisotna od septembra 2003, ko je s Tugom Frajmanom, nekdanjim direktorjem, ustanovila podjetje Epas. V tem je bilo sprva zaposlenih 250 delavcev, v letu 2005 so ustvarili približno 210 tisoč evrov dobička, naložba v nove poslovne in proizvodne prostore pa je po takratnih napovedih znašala približno milijon evrov.

escada, escada-gornja-radgona
Marina Vrbnjak
Escada

Dve leti niso nikogar odpustili 


Zdaj je v ECC zaposlenih približno 150 ljudi, ki trenutno delajo krajši delovni čas, vendar zaradi krize niso odpustili še nikogar, odpuščanj pa tudi ni bilo zadnji dve leti. Naročil za delo imajo dovolj, s tem da proizvodnja že nekaj časa zaseda le polovico razpoložljivih prostorov. Tako kot so to zaradi krize storila druga podjetja, je tudi ECC zaprosil Občino Gornja Radgona za oprostitev plačila nadomestila stavbnega zemljišča.
Poslovno poročilo ECC za leto 2018, ki je bilo objavljeno v začetku tega leta, razkriva, da je družba leta 2018 ustvarila 4,5 milijona evrov prihodkov, kar je za štiri odstotke manj kot leto prej, poslovanje končala s čistim poslovnim izidom slabih 270 tisoč evrov, bilančni dobiček pa je znašal 1,8 milijona evrov. Ob tem uspešnem poslovanju pa vodstvo razkriva problem finančnega najema poslovne stavbe, zdaj po pogodbi z DUTB. Ta je bila sklenjena za dobo 12 let, obveznost družbe v višini 4,3 milijona evrov bi morali poravnati lani. Kot lahko beremo v poročilu, je bila v pogajanje z DUTB in drugimi bankami vključena matična družba, pri čemer so od matične družbe prejeli pismo podpore glede operativne in finančne podpore v zvezi refinanciranjem finančnega lizinga.

Lastnica v težavah 
Edina lastnica gornjeradgonskega podjetja ECC je Escada Luxembourg, ki se že nekaj časa ubada s padcem prodaje in vse bolj tone v rdeče številke. Tuji mediji so septembra lani objavili tudi novico, da prestižna blagovna znamka izgublja sijaj in da njena lastnica, indijska jeklarska družina Mittal, po vložitvi milijonov evrov v obstoj Escade v zadnjih desetih letih zanjo išče kupca. Ali je s tem povezana tudi zamenjava vodstva Escade, kar se pozna tudi po zamenjavi vodstva v ECC? Kot direktorica gornjeradgonskega podjetja je bila namreč v začetku septembra vpisana Catharina Britz Aletta s prebivališčem v Južnoafriški republiki.
S sedeža družbe Escada, kamor so iz ECC preposlali naša vprašanja glede zamenjav v vodstvu in prihodnosti proizvodnje v Gornji Radgoni, odgovora nismo prejeli.

escada gornja-radgona ecc
Kaj zdaj berejo drugi