vestnik

Delavci Wolforda končno lahko mirni 

Majda Horvat, 27. 3. 2018
Nataša Juhnov
Rešitev finančno onemogle matične družbe je lahko pozitivna novica tudi za murskosoboški Wolford.
Aktualno

Potem, ko so lastniki murskosoboško podjetje Wolford zastavili za reševanje matične družbe, so zaznambo namreč vpisale štiri avstrijske banke.

Wolford, svetovno znan avstrijski proizvajalec prestižnih ženskih hlačnih nogavic, bodijev in modnih oblačil s sedežem v mestu Bregenz ob Bodenskem jezeru, ki ima eno od šestnajstih hčerinskih družb od septembra 2008 tudi v Murski Soboti, se je rešil velikih finančnih težav. Od začetka letošnjega marca ima novega večinskega lastnika.


464e09be2e39aa70f001498b15218ce0
Nataša Juhnov
Avstrijska družba Wolford se je že nekaj časa spopadala z velikimi težavami pri poslovanju.


To je globalna investicijska družba Fosun s sedežem v Šanghaju na Kitajskem, ki zdaj obvladuje 50,87 odstotka kapitala avstrijske družbe, napoveduje pa tudi, da bo z nadaljnjimi nakupi delnic še povečevala svoj lastniški delež. S to lastniško spremembo bo skupina Wolford prejela tudi svež kapital v višini 22 milijonov evrov, okrepila pa se bo njena likvidnost. Fosun, ki je že investiral v nekatere prestižne blagovne znamke, kot sta nemška modna družba Tom Tailor in grška Folli Follie, odprt pa je še posel za pariško blagovno znamko Lanvin, tudi napoveduje krepitev prisotnosti blagovne znamke Wolford na Kitajskem.


Avstrijska družba Wolford se je že nekaj časa spopadala z velikimi težavami pri poslovanju, zaradi česar je prihajalo celo do zamenjav v vodstvenih strukturah, da razmišljajo o dokapitalizaciji s prodajo večinskega svežnja delnic v kombinaciji s kapitalsko transakcijo, pa so javnosti sporočili aprila lani. Takrat so tudi razkrili, da v poslovnem letu 2016/17 pričakujejo izgubo iz poslovanja v višini deset milijonov evrov, stroške odpisov in sanacije pa so ocenili na devet milijonov evrov. V omenjenem obdobju je skupina Wolford poslovala z izgubo, prihodki pa so se zmanjšali za 7,5 odstotka in so znašali 119 milijonov evrov. Napovedali so tudi, da bodo obstoj družbe Wolford do sklenitve pogodbe o prevzemu in pridobitve svežega kapitala zagotavljale banke.

933575dd4497b21df1b6521524c5b635
Branko Zunec
Delavci Wolforda so končno lahko mirni.


V sklopu opisanih dogodkov je treba razumeti tudi vpis obremenitve pri murskosoboškem podjetju Wolford, proizvodnja in trgovina. Zaznambe oziroma zavarovanje obveznosti so po sklepu murskosoboškega okrožnega sodišča vpisale štiri avstrijske banke, in sicer na osnovi pogodb o zastavi poslovnega deleža, sklenjenih 15. marca.
Čeprav je imela skupina Wolford finančne težave, je po javno dostopnih podatkih murskosoboško podjetje Wolford poslovalo uspešno. Podjetje ni bilo zadolženo, doslej je bil neobremenjen tudi osnovni kapital, ki znaša 500 tisoč evrov. V poslovnem letu 2016/17 so čisti prihodki od prodaje znašali dobrih deset milijonov evrov, čisti dobiček poslovnega leta pa 1,1 milijona evrov. V podjetju je bilo v obravnavanem poslovnem letu zaposlenih v povprečju 280 ljudi ali trije manj kot v letu prej, s tem da jih je bilo aprila 2017 le še 270. V tem letu se je po prenehanju pogodbe o zaposlitvi v Wolfordu na zavodu za zaposlovanje prijavilo 27 delavcev, delodajalec pa tudi ni razpisal novih prostih delovnih mest.

Nataša Juhnov
Od začetka letošnjega marca ima Wolford novega večinskega lastnika.
wolford delavke končno lahko mirne novi lastniki
Kaj zdaj berejo drugi