vestnik

Delež angleške različice virusa v pomurski regiji je 61-odstoten

Vestnik, 1. 4. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci sta sodelovala Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, in Leon Cizelj iz Instituta Jožef Stefan.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma predstavila podatke o incidenci. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 634,6, v Pomurju 440,6. Sedemdnevna incidenca na ravni države je 340,7, v regiji 194,1. Naša regija ima glede na te podatke najboljši trend. 

Tjaša Žohar Čretnik je podala nove številke o potrjenih novih sevih, ki so jih v laboratoriju odkrili s sekvencioniranjem. V preteklem tednu so angleško različico potrdili v 745 primerih, kar pomeni, da se je število spet podvojilo. Južnoafriški sev je bil doslej potrjen trikrat, dva primera sta iz gorenjske regije, eden iz podravske. Okužba z brazilsko različico ostaja ena, in sicer v podravski regiji. V zadnjem tednu pa je bilo odkritih še šest dodatnih primerov nigerijskega seva. Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pravi, da se delež angleške različice se vzpenja in dosega skoraj 50 odstotkov vseh izolatov virusov. Dodaja, da angleški sev v vseh regijah izpodriva prevladujočo različico. V pomurski regiji je ta delež 61-odstoten. 

V prevladujoči različici virusa so ta teden odkrili pojav mutacije N501Y. Žohar Čretnikova pravi, da to mutacijo posedujejo tudi druge različice, povezana pa je z večjo prenosljivostjo. Ta mutacija je bila je bila doslej odkrita v Sloveniji in v delu Avstrije. 

Leon Cizelj je predstavil projekcije, zaradi katerih je zaprtje države pomembno. Z ukrepi namreč lahko znižamo pritisk na bolnišnice. V enajstih dneh zaprtja države ne bomo videli na številkah nobene razlike, šele ko bomo iz tega izšli, bomo videli, ali so bili ukrepi učinkoviti, je dodal. 

novi-sevi koronavirus epidemija novinarska-konferenca