vestnik

Vlada danes razpravlja o odpiranju vrtcev in šol

Vestnik, STA, 7. 1. 2021
Bobo
Kacin na današnji seji vlade pričakuje široko izmenjavo pogledov tako v šolstvu kot v razmerah v zdravstvu.
Aktualno

Na današnji seji vlade je pričakovati razpravo o možnosti odpiranja šol in vrtcev. Sredino srečanje premierja Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanje je sicer pokazalo, da vlada in zdravstvena stroka nista najbolj naklonjeni temu, da bi se učenci prve triade v šolo vrnili že prihodnji teden ali da bi se odprli tudi vrtci.

Kot je namreč na sredinem srečanju povedal Janša, je postopno odpiranje vrtcev in šol v največji meri odvisno od epidemiološkega položaja, ki pa se po sprostitvi nekaterih ukrepov med božično-novoletnimi prazniki poslabšuje in bo tako verjetno še vsaj deset dni. Vladni govorec Jelko Kacin je v sredo zvečer med večurnim zasedanjem vlade v ožji sestavi in strokovne posvetovalne skupine za covid-19 na Twitterju že zapisal, da je bil ob 20. uri delež pozitivnih PCR testov v torek 31,72-odstoten.

"Tveganje je veliko in raste," je dodal. Janša je na srečanju s šolniki tudi opozoril, da bi imelo preveliko sproščanje, ki bi omogočilo več stotisoč novih stikov na dan po vsej državi, lahko za posledico prevelik razmah okužb, posledično pa bi morali biti vrtci in šole zaprti bistveno dlje. Zato je vse pozval k potrpežljivosti.

seja vlade, brdo
Vlada Republike Slovenije
Zasedanje na Brdu pri Kranju.

Kacin, ki na današnji seji vlade pričakuje široko izmenjavo pogledov tako v šolstvu kot v razmerah v zdravstvu, je po koncu sredinega srečanja predstavnikov vlade in posvetovalne skupine dejal, da se vlada zaveda, da je odpiranje šol ena od prioritet. Za to pa je treba zagotoviti varno okolje tako za zaposlene kot za otroke, je poudaril. Janša je v sredo dejal, da šol skoraj zagotovo še ne bodo odprli v ponedeljek, saj bi takrat v najboljšem primeru potekalo testiranje zaposlenih. Nakazal je tudi, da obstajajo vmesne možnosti pri odpiranju, med drugim kombinacija šolanja na daljavo in v šoli.

koronavirus vlada seja šolstvo