vestnik

Delo v Reflexu poteka nemoteno - naročil je dovolj, plače redne

Majda Horvat, 26. 9. 2017
Nataša Juhnov
Reflexov proizvodni obrat na Meleh
Aktualno

Finančni načrt s predlaganim poplačilom upnikov je pripravljen; kakšna bo prihodnost podjetja? 

Delo poteka brez težav, ugotavljajo zaposleni v neposredni proizvodnji podjetja Reflex. Naročil je dovolj, prav tako ne primanjkuje materiala za delo, pokvarjene stroje spet popravljajo in celo kupujejo novo strojno opremo. Plače delavci prejemajo redno in pri nekaterih profilih so te celo boljše, kot so bile prej, prejeli pa so že tudi dve tretjini regresa. Vse je torej tako, kot jim je novo vodstvo obljubilo. Odhajanje delavcev se je ustavilo, nekateri, ki so odšli k drugemu delodajalcu bodisi doma ali v Avstrijo, pa se celo vračajo. In kakšna bo prihodnost podjetja?



Usoda podjetja je v precejšnji meri povezana z načrtom finančnega prestrukturiranja in tem, na kakšen način bo zadolženo podjetje, ki skupaj dolguje 16,4 milijona evrov, v prihodnje poplačevalo upnike. Načrt je pripravila NLB kot največja upnica, ki je aprila letos tudi sprožila postopek prisilne poravnave. Navadnim upnikom, ki jim podjetje dolguje 5,7 milijona evrov, predlaga polovično poplačilo terjatve v enajstih letih in pol ali pa konverzijo terjatve v lastniški delež podjetja. Ločitveni upnici, NLB s terjatvijo 8,2 milijona evrov in Steiermärkische Bank s terjatvijo 628 tisoč evrov, pa bi se poplačali v celoti, in sicer prva v enajstih ter druga v šestih letih ter s priznano obrestno mero šestmesečni euribor plus pribitek 2,5 odstotka.

Ključno vprašanje zdaj je, ali bo podjetje v prihodnje res zmoglo poravnavati vse te obveznosti. Toliko bolj, če imetnici zavarovanih terjatev le-teh ne bosta vsaj delno spremenili v stvarni vložek. Po predvidevanjih se bo namreč prodaja podjetja zmanjšala z lanskih 29,7 milijona evrov prihodkov na vsega 18,2 milijona evrov v letošnjem letu, podjetje pa naj bi se obsegu lanske prodaje približalo šele leta 2028, ko naj bi prihodki znašali dobrih 28 milijonov evrov.

reflex GORNJA RADGONA Robert Krempl