vestnik

Denar bo za dom starejših v Črenšovcih, reinjekcijske vrtine in manjšini

Vestnik.si, 3. 9. 2021
Rok Šavel
Lokacija načrtovanega doma za starejše v Črenšovcih.
Aktualno

Vlada je na včerajšnji seji prejela tri odločitve pomembne za pomursko regijo.

V veljavni Načrt razvojnih programov 2021–2024 je vlada uvrstila odkup in rekonstrukcijo objekta v Črenšovcih za potrebe nove enote Doma starejših Rakičan, kar smo že napovedovali. Objektu bodo spremenili namembnost, v njem pa bo 26 postelj za izvajanje celodnevnega domskega varstva starejših. S tem se bodo zagotovile nove kapacitete doma in posledično izboljšal standard bivanja v obstoječi matični enoti v Rakičanu. Ocenjena vrednost investicije znaša 1,9 milijona evrov z DDV, projekt pa se bo izvajal letos in prihodnje leto.

Sofinanciranje za geotermijo, sodelovanje pri razvoju manjšin

Drug pomemben sklep za regijo je odlok o začasnem ukrepu sofinanciranja stroškov izvedbe reinjekcijskih vrtin ob uporabi  geotermalne energije. Po odloku o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v obdobju 2021–2023 se bodo sredstva zdaj lahko namenjala tudi za investicije, ki bodo lahko pomembno prispevale blaženju podnebnih sprememb in prilagajanju nanje v kmetijstvu in gozdarstvu. Zdaj se bodo torej lahko sofinancirali tudi reinjekcijski sistemi vrtin.

Vlada pa je sprejela tudi pismo o nameri o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. Slovenija od leta 2017 izvaja razvojne programe na območju, kjer živi madžarska narodna skupnost, Madžarska pa je leta 2020 začela z izvajanjem razvojnega programa na območju, kjer živi slovenska narodna skupnost v Porabju. Obe strani ugotavljata, da dosedanji način financiranja razvojnih projektov ne omogoča doseganja zavez iz Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine v Republiki Madžarski in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji iz leta 1992 ter želita okrepiti predvsem gospodarski in infrastrukturni razvoj narodnostno mešanih območij. Pismo o nameri bosta podpisali obe strani. Skupaj bosta sestavili še program, namenjen razvoju narodnostno mešanega obmejnega območja, in strategijo, na kateri bo ta temeljil. Program se bo izvajal pet let, za izvajanje pa bo vsaka stran zagotovila največ 25 milijonov evrov.

vlada dom-starejših-črenšovci reinjekcijske-vrtine manjšine