vestnik

Denarja ni dovolj niti za desetino vrednosti prijavljenih projektov  

Majda Horvat, 12. 4. 2018
Majda Horvat
Pomursko gospodarstvo je v zagonu, kar se pozna po višini prijavljenih projektov na razpis po pomurskem zakonu.
Aktualno

Na razpis po pomurskem zakonu prispelo 53 vlog, podjetja pa so prijavila projekte v višini 19,2 milijona evrov  

Razpisana sredstva po pomurskem zakonu v višini 1,4 milijona evrov ne zadoščajo niti za desetino vrednosti naložbenih projektov, ki so jih pomurska podjetjaprijavila na 8. javni razpis. To je bistvena ugotovitev zdaj, ko je znano, da se je na razpis, katerega je februarja objavilo ministrstvo za gospodarstvo, prijavilo 53 vlagateljev. Ti so prijavili projekte v skupni vrednosti 19,2 milijona evrov. Kdo bo dobil razvojni denar bo znano po končanih postopkih, najverjetneje pa maja, s tem, da bodo prejemniki letos lahko izkoristili 625 tisoč evrov in prihodnje leto 775 tisoč.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.



Pozornosti pa si ne zasluži le izjemno velik razkorak med višino razpisanih sredstev in vrednostjo prijavljenih projektov, ampak prav višina slednjih. Ta namreč pomeni, da ima pomursko gospodarstvo dober naložbeni potencial in se je v času splošne gospodarske rasti še sam pognalo v dir. Predvidoma maja pa bodo znani tudi podatki, kako uspešno se je izšlo lansko leto in bo poslovni dosežek mogoče primerjati s podatki v slovenskem merilu.

Pixabay
S Pomurskim razvojnim zakonom razpisanih 1,4 milijona evrov. 
pomurski zakon prijave projekti