vestnik

Desus razpada: Po protestnem izstopu večine članov ukinili radenski odbor stranke

Timotej Milanov, 14. 4. 2021
Bobo
Vodstvo stranke in poslanci so domnevno dosegli dogovor, a članstva niso povsem prepričali.
Aktualno

Potem ko so se začasna vodja Desusa Brigita Čokl in strankini poslanci na ponedeljkovih sejah sveta in izvršnega odbora stranke domnevno pobotali v zvezi z nedavnimi nesoglasji v javnosti, med članstvom prevladuje dvom glede iskrenosti te sprave. Posledice dogajanj v stranki pa so že vidne na terenu.

Tako so med drugim že ukinili strankin radenski odbor, ki ga je vodil Drago Kocbek, sicer tudi član sveta stranke. “Ne vem več, kaj naj si mislim o vsem skupaj. Vedno znova se na organih stranke nekaj dogovorimo, nato pa se zgodi nekaj povsem drugega,” je ogorčen Kocbek, ki pojasnjuje, da so radenski odbor pred kratkim ukinili, saj nobeden od članov odbora na volilni konferenci ni želel prevzeti nobene funkcije v organih odbora. S tem so po njegovih besedah izrazili protest nad delom poslancev Desusa v državnem zboru, kjer ti ne delujejo v skladu z odločitvami organov stranke. Kot pojasnjuje, je imel radenski odbor stranke še v začetku prejšnjega leta 74 članov, že takoj po vstopu stranke v zdajšnjo vladno koalicijo jih je iz stranke izstopilo 14, kasneje še eden. Po zadnjem dogajanju v stranki pa je že konec marca iz Desusa protestno izstopilo še 44 od preostalih 59 članov odbora. Na volilni konferenci so ugotovili, da je bilo ravnanje poslancev eden od glavih razlogov, ki so jih zdaj že nekdanji člani navajali ob omenjenem množičnem izstopu: “Poslanci so tisti, zaradi katerih ljudje odhajajo, saj se delo parlamentarne stranke najbolj odraža ravno v državnem zboru.”

anton urh, franc jurša, branko simonović, brigita čokl, desus
STA
Poslanci Desusa s vojim ravnanjem še naprej razburjajo članstvo stranke.

Preostale člane, ki so ostali v stranki, so pozvali, da se pridružijo gornjeradgonskemu odboru in tam nadaljujejo svoje delo, pojasnjuje Kocbek, ki je tudi sam tako naredil, saj pravi, da je bil v radenski občinski svet izvoljen na listi stranke Desus, zaradi česar se mu zdi pošteno, da do konca oddela svoj mandat kot občinski svetnik te stranke. A pri tem poudarja, da če na junijskem kongresu ne bo prišlo do bistvenih sprememb, bo verjetno tudi sam izstopil. Kocbek meni, da bi se stranka morala že davno distancirati od početja poslancev, tudi z njihovo morebitno izključitvijo v primeru, če ne upoštevajo navodil strankinih organov. “Ideološke teme se kljub drugačnemu dogovoru še naprej odpirajo, poslanci pa na to ne reagirajo.” 

Premalo sodelovanja

Predsednik pomurskega pokrajinskega odbora Desusa Janez Kardoš pojasnjuje, da so pomurski delegati na seji sveta stranke zahtevali podrobnosti glede dogovora med vodstvom stranke in poslanci, a jih niso dobili. Na vprašanje, kako bi še lahko zglasili nesoglasja v stranki, pravi, da bo vse odvisno od nadaljnjega delovanja poslancev: “Čeprav je v včerajšnji razpravi v imenu poslanske skupine Desus spet govoril Robert Polnar, ki smo ga že pred meseci izključili iz stranke … Na kongresu bomo morali očitno stvari postaviti povsem na novo, saj nimamo druge možnosti, če želimo rešiti stranko.”

c482c9fbfbb12ea0ecf09402f7e8ee69
Dani Mauko
“Ne vem več, kaj naj si mislim o vsem skupaj. Vedno znova se na organih stranke nekaj dogovorimo, nato pa se zgodi nekaj povsem drugega,” je ogorčen Kocbek.

Tudi članica izvršnega odbora stanke in predsednica pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Vijola Bertalanič meni, da je za stanje krivo premalo sodelovanja med stranko in poslanci. “Ni mi všeč, da poslanci niso sodelovali z nobenim od zadnjih vodij stranke, tako je bilo že pri Pivčevi, pa tudi pri Erjavcu, Balažku in zdaj pri Čoklovi. Vseeno so jih v državni zbor izvolili volivci Desusa, zato bi se morali pri svojem delovanju bolj ozirati na stranko. Po drugi stranki pa bi lahko tudi vodstvo stranke včasih dalo več konstruktivnih predlogov. Zadeve so se zaenkrat umirile, a se bojim, kako bo naprej,” pravi Bertalaničeva, ki meni, da je stanje na terenu tudi posledica tega, da se vodstvo stranke v zadnjih letih ni dovolj posvečalo lokalnim odborom. 

Predsednik soboškega odbora stranke in član sveta Desusa Dominik Šteiner pravi, da v odboru, ki ga ni vodi, zaenkrat ni večjih pretresov, v zadnjih šestih mesecih so iz stranke izstopili samo trije člani. Na vprašanje, ali bo na kongresu tudi sam kandidiral za kakšno funkcijo, pravi, da je to sicer mogoče, a da zaenkrat o tem še ne razmišlja.

Podpredsednik stranke Anton Balažek meni, da bo kongres 19. junija dal dokončen odgovor na vprašanje o prihodnosti stranke: “Verjamem, da se bo do takrat stranka konsolidirala.”

Jurša: Moramo se razumeti

O ponedeljkovem dogovoru poslanec Desusa Franc Jurša pravi: “Ta dogovor bomo lahko uresničili, če se bomo razumeli, v nasprotnem primeru bo zelo težko.” Kot dodaja, pri delovanju poslancev niso problematične zadeve, ki so povezane z uresničevanjem programa stranke: “Za realiazacijo tega si prizdevamo tudi sami v poslanski skupini. So pa tudi zadeve, ki z našim programom niso neposredno povezane, glede teh pa se vsak poslanec sam odloča, kar je tudi v skladu z ustavo. To verjetno še naprej ne bo všeč delu članstva, ki je v Desusu zelo raznovrstno.” Glede nezadovoljstva članov stranke v lokalnih odborih zaradi ravnanja poslancev Jurša pravi, da so v poslanski skupini pripravili poročilo, ki ga bodo v kratkem predstavili javnosti: “Tam bo vidno, kakšne interese smo zastopali v državnem zboru v zadnjem letu. Mislim, da imamo kaj za pokazati in upam, da bomo s tem tudi prepričali članstvo. A so nekateri posamezniki v stranki žal taki, da raje podirajo kot gradijo.”

politika desus
Kaj zdaj berejo drugi