vestnik

(DESUS) V Pomurju menijo, da so pred stranko odločilni dnevi, Balažek se je že pred tedni umaknil

Rok Šavel, 3. 12. 2021
Nataša Juhnov
Novi premiki znotraj stranke upokojencev. Kakšno vlogo je pri tem odigralo pomursko članstvo in kje je bil Anton Balažek?
Aktualno

Kaj se je dejansko dogajalo na zadnji seji sveta stranke Desus in ali za upokojensko stranko še obstaja upanje? Nekdanji lendavski župan in podpredsednik stranke se je že po klavuzi iz vodstva stranke potihoma umaknil.

Na včerajšnji seji sveta stranke Desus se je ponovno zaiskrilo. Stranka se v zadnjem letu sooča z veliko krizo identitete, kar pričajo zamenjave na vrhu, odhodi članov v SAB in boji med vodstvom ter poslansko skupino. Na včerajšnjem sestanku v Gorjuši pri Domžalah, kjer naj bi obravnavali osnutek volilnega programa, je odstopil predsednik sveta Anton Urh, ki je veljal za nasprotnika struje, ki je zahtevala izključitev neposlušnih poslancev iz stranke. Kot nam je potrdil začasni predsednik pomurskega pokrajinskega odbora Drago Kocbek, so skupaj še s tremi pokrajinski odbori zahtevali razširitev dnevnega reda seja s točko, pri kateri bi obravnavali način njegovega dela in vodenja sveta. Do tega ni prišlo, saj je Urh še pred tem sam odstopil kot predsednik sveta stranke. Nov predsednik sveta stranke je postal Srečko Felix Krope.


Boj s poslanci se nadaljuje


"Končno smo prišli do točke, ko obstaja malo upanja, da bomo lahko ljudem jasno in glasno povedali, kakšna je dejanska situacija in kakšen je naš program," pravi Kocbek, ki meni, da morajo volivcem in vsem državljanom pojasniti, da za situacijo v stranki niso krivi člani, saj so le žrtev posameznikov.

c482c9fbfbb12ea0ecf09402f7e8ee69
Dani Mauko
Kocbek meni, da verajšnji dogodki na svetu stranke nakazujejo, da se bodo nekateri stvari začele dokončno urejati. Tudi pomurski pokrajinski odbor je namreč mnenja, da poslanci škodijo ugledu stranke Desus.

Pri tem misli na poslance, Branka Simonoviča, Ivana Hršaka in Franca Juršo, ki da samovoljo podpirajo vlado, iz katere je stranka izstopila in tudi zavzela stališče, da je ne podpira. Kot še pojasnuje, poslancem nihče ne odreka ustavnih in zakonskih pravic, a da gre bolj za moralno plat, saj so vendarle prišli na položaj poslanca s pomočjo stranke. Boj med vodstvom stranke in poslansko skupino je šel celo tako daleč, da so poslanci napovedali prijavo predsednika Ljuba Jasniča na protikorupcijsko komisijo. 

Kocbek, ki napoveduje v kratkem tudi volilno konferenco pomurskega odbora, je prepričan, da bodo naslednji dnevi odločili, v katero smer bo šla stranka. Vse je odvisno tudi od reakcije poslancev. Poslanska skupina se je sicer prek družbenih omrežij distancirala od včerajšnjega dogajanja na svetu stranke.


Balažek odstopil, a v stranki ostaja


Ni pa bilo na včerajšnjem svetu stranke Antona Balažka, ki je kot podpresednik po odstopu Karla Erjavca marca nekaj časa postal celo začasni vodja upokojencev. Razlog za njegovo odsotnost je preprost, Balažek že nekaj tednov ni več podpredsednik stranke, saj je kmalu po septembrski klavzuri odstopil in se povsem umaknil iz vodstva. "Če ne moreš pomagati, je boljše, da se umakneš. Vesel sem, da sem tiho odšel in tudi ostali, ki so odhajali, bi lahko na ta način, ne pa da so zganjali cirkuse in si delali samopromocijo," je pojasnil svoj odstop nekdanji lendavski župan.

AntonBalažek
Aleš Cipot
Balažek se je potihoma umaknil iz vodstva stranke po septembrski klavzuri. Zatrjuje, da ne namerava prestopiti nikamor drugam in v stranki Desus vseeno ostaja.

Zadnjega dogajanja na svetu stranke tako ne želi komentirati, a poudarja, da spor s poslanci ni tako enostranski kot ga nekateri prikazujejo. "Osnovni problem stranke je negativna kadrovska selekcija, kar sem tudi na klavzuri zagovarjal, a ni bilo volje, da bi sprejeli zaključke v tej smeri. Ko sem videl, da se zadev ne da premakniti, je ostalo le še, da svojo avtoriteto pokaže Jasnič, a tega ni storil," še pravi Balažek, ki dodaja da je vložil veliko energije in naporov, a žal ni šlo. Kljub temu, da je kot podpredsednik stranke odstopil, pa poudarja, da ostaja član stranke in ne namerava prestopati nikamor. Na spletni strani stranke je sicer Balažek še zmeraj navedeni kot podpredsednik.

desus drago-kocbek anton-balažek svet-stranke