vestnik

(Naložbe v pomurskem zdravstvu) Dializnim bolnikom novi prostori

Majda Horvat, 8. 2. 2021
Jure Zauneker
Ministrstvo za zdravje in Splošna bolnišnica Murska Sobota bosta uredila nove prostore za odsek dialize.
Aktualno

Zaradi neprimernosti prostorov in povečanega števila bolnikov, ki potrebujejo dializo, bosta ministrstvo za zdravje in Splošna bolnišnica Murska Sobota uredila nove prostore za odsek dialize.

Naložba vredna več kot tri milijone evrov


Ministrstvo bo pri skupnem projektu izvedlo nadzidavo obstoječega urgentnega centra in preureditev obstoječega oddelka za hemodializo, predvidena vrednost naložbe po finančnem načrtu je 2,6 milijona evrov. Bolnišnica pri tem prevzema stroške opreme v skupni višini 650.000 evrov. Rok za dokončanje tega dela projekta z odpravo napak, tehničnim pregledom in izročitvijo naročniku vred je pet mesecev od podpisa pogodbe.
Bolnišnica pa bo sama zgradila prizidek in izvedla rekonstrukcijo stopnišča pri internem oddelku, s čimer namerava doseči boljši izkoristek prostorov za dializni odsek ter pridobiti prostore za dejavnost radiologije. Vrednost tega bo 550.000 evrov z davkom. Predvideni rok izvedbe je štiri mesece od podpisa pogodbe.

murska-sobota, splošna-bolnica-murska-sobota, dializa
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.

V Lendavi dva prizidka


V pripravi je tudi gradnja dveh prizidkov pri ZD Lendava, za katero zdaj dokončujejo projekte, gradbeno dovoljenje pa naj bi pridobili v prvi polovici maja. Gre za naložbo Občine Lendava v višini 1,3 milijona evrov, s tem da lokalna skupnost pričakuje poziv ministrstva za zdravje, da odda vlogo za sofinanciranje.
Večji prizidek bo velik 1200 kvadratnih metrov s prostori v kleti, pritličju in nadstropju, manjši pa 72 kvadratnih metrov. S tem bo zdravstveni dom dobil štiri splošne ambulante in dve referenčni, prostore za dejavnost ginekologije, dodatne za zobozdravstvo in za center za krepitev zdravja. Z dodatnimi prostori bo vsaj delno rešen velik problem pomanjkanja ustreznih prostorov. Zadnji objekt, ki so ga prizidali stavbi zdravstvenega doma, zgrajeni leta 1974, je bil prizidek za dejavnost nujne medicinske pomoči. Uporabljajo ga od leta 2012.
V novih objektih pa ne bo prostora za osnovno fizioterapevtsko dejavnost, za katero je zdravstveni dom pridobil koncesijo, potem ko se ni več izvajala v Termah Lendava. Lendavska občina se je namreč kljub drugačnim napovedim na začetku odločila, da bodo tej dejavnosti začasno namenili prostor v centru za zaščito in reševanje. Razlog je, pravijo na občini, da bodo prostore v prizidku zasedle druge dejavnosti, dejavnost fizioterapije pa bo obogatila ponudbo večnamenske športne dvorane, kamor tudi vsebinsko bolj sodi.
Občina večnamensko dvorano šele načrtuje, s tem projektom pa se bo potegovala za sredstva, namenjena okrevanju po epidemiji. Postavili naj bi jo na območju med trgovskim centrom in srednjo šolo.

a5555083772fe84d4fac26560b21265d
Majda Horvat
Zdravstveni dom Lendava skupaj z mrežo zdravstvenih postaj skrbi za zdravstveno oskrbo približno 22.500 ljudi.

V Ljutomeru prostori za NMP
Zdravstveni dom Ljutomer je objavil razpis za izbiro izvajalca gradnje prostorov nujne medicinske pomoči (NMP). Dela naj bi začeli aprila, končali pa predvidoma oktobra letos. Če bo naložba ostala v načrtovanih finančnih okvirih, približno pol milijona evrov, bo denar zanjo v celoti zagotovil zdravstveni dom.
Nove prostore potrebujejo zaradi dotrajanosti sedanje stavbe NMP in njene neprimernosti za sodobnejši pristop pri zdravljenju ter izvajanju novih nalog urgentne službe. Po novih smernicah se namreč dejavnost NMP spreminja v pomemben diagnostični in terapevtski center zdravstvenih domov. V novih prostorih v Ljutomeru bodo tako izvajali medicinske tehnične posege, manjše operacije, ultrazvočne in laboratorijske preiskave, tu bo potekala tudi organizacija reševalnih prevozov. Novi prostori bodo zagotavljali večjo varnost pred okužbami, več zasebnosti in varovanja osebnih podatkov bolnikov, boljše pa bodo tudi razmere za delo zaposlenih.

ljutomer, koronavirus, Zdravstveni dom Ljutomer
Nataša Juhnov
Zdravstveni dom Ljutomer

Še več načrtov
Gornjeradgonski zdravstveni dom je konec lanskega leta pridobil nov objekt, namenjen centru za krepitev zdravja in za še nekatere dejavnosti, naložba je znašala milijon in 70 tisoč evrov. Zdaj pa proučujejo možnosti za sofinanciranje gradnje dodatnih prostorov za potrebe laboratorija.
ZD Murska Sobota naložbe pripravlja vsako leto v skladu z usmeritvami ministrstva, letošnje bodo zajete v finančnem načrtu, ki pa še ni pripravljen in potrjen.

dializa lendava