vestnik

Digestat v Ecosu: V Lendavi še vedno smrdi

Majda Horvat, 10. 8. 2019
Nataša Juhnov
Iz propadajočih objektov lendavske bioplinarne spet zaudarja. 
Aktualno

Od lendavske bioplinarne spet zaudarja, čeprav vanjo že dve leti ni bil pripeljan sveži material.

V fermetorjih je namreč po podatkih ministrstva za okolje ostalo 21 tisoč kubičnih metrov digestata, torej živalskih in rastlinskih ostankov, ki se zaradi višjih temperatur zraka še vedno razkrajajo. Pri tem nastaja plin, ki se širi v okolje.Čeprav se digestat, ki je ostanek proizvodnje bioplina, uvršča med nenevarne odpadke, je material v lendavski bioplinarni problematičen, ker je kemična analiza pokazala, da so v njem ostanki težkih kovin in fosfatov od mulja, ki so ga v bioplinarno vozili iz čistilnih naprav.
To pomeni, da se odloženi digestat ne sme odlagati na polja in uporabljati za gnojenje, ampak ga je treba uničiti. To pa naj bi stalo 2,1 milijona evrov. In kdo bo to plačal? Tudi ta okoljski problem bo po stečaju podjetja Ecos ostal državi. Toda država letos denarja za uničenje digestata ni zagotovila.


bf711e301232f8b017f58cdd76413ac8
Nataša Juhnov
Veliko so obljubljali že pred dvema letoma med obiskom takratne okoljske ministrice Irene Majcen, a bore malo uresničili.


Z ministrstva za okolje so nam sporočili, da je okoljski inšpektorat podjetju Ecos center že izdal sklep, po katerem mora za odstranitev digestata založiti denar, vendar tega ni storil. Ecos Center je bil upravljavec bioplinarne, ki je v lasti matičnega podjetja oziroma zdaj stečajnega dolžnika, podjetja Ecos. Izterjava je bila prepuščena Finančni upravi, ki pa denarja nima več pri kom izterjevati, ministrstvo za okolje pa prav tako še ni objavilo razpisa za odstranitev spornega digestata.
Medtem se je v stečajnem postopku neuspešno končala prodaja bioplinarne oziroma celotnega nepremičnega premoženja stečajnega dolžnika, čeprav se je na nezavezujoče zbiranje ponudb, ki je trajalo do konca marca, odzvalo devet ponudnikov iz Slovenije in tujine. Ponujena cena se je pri večini gibala od šeststo tisoč do milijon evrov, izstopala pa je desetmilijonska ponudba nemškega ponudnika. Stečajni upravitelj Matjaž Nanut razlogov za neuspeh prodaje v svojih poročilih še ni razkril, prav tako iz odvetniške pisarne do oddaje članka v tisk nismo prejeli odgovora na vprašanje, ali bo stečajni upravitelj predlagal sodišču, da izda sklep, da upniki prevzamejo neprodano premoženje. Hipotekarna upnica je Raiffeisen Landesbank Steiermark, ki je za naložbo zagotovila deset milijonov evrov posojila, vendar ni zavezanec za odstranitev odloženega digestata.


ecos lendava bioplinarna digestat
Kaj zdaj berejo drugi