vestnik

Dijaki bodo razpravljali kot v Evropskem parlamentu

Nataša Gider, 15. 4. 2018
Nataša Gider
Konference v Ljutomeru se udeležuje 90 srednješolcev.
Aktualno

Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) se je začela mednarodna konferenca Model Evropskega parlamenta mladih (MEP), na kateri sodeluje 90 srednješolcev iz Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške, Nemčije, Italije, Bolgarije, Hrvaške in Slovenije.


Slovenska ekipa, ki jo sestavljajo Breda Gašparič, Živa Buzeti, Nikolaj Dervarič, Matija Šinko, Lora Gržin in Timotej Pukšič, vsi so dijaki ljutomerske gimnazije, trije pa so tudi predsedniki odborov, in sicer Urška Filipič, Meta Štuhec in Nino Erjavec, se je nanjo začela intenzivno pripravljati že januarja. Da bi se lahko čim bolj tvorno vključevali v razprave, so dijaki morali namreč preštudirati veliko gradiva. Sodelovanje na takšni konferenci je pomembno z več vidikov, pravi mentorica slovenske delegacije in koordinatorica MEP za Slovenijo Mojca Rižnar Nedeljko:"Da se mladi družijo in se spoznavajo med seboj, z vsemi podobnostmi in razlikami, da razpravljajo, spoznavajo aktualne teme v Evropi in po svetu, zelo pomembno je tudi, da ob tem utrjujejo znanje angleščine." In da tkejo prijateljske vezi.

4d53d8bda8757245b75faa6337f0dd56
Nataša Gider
Model Evropskega parlamenta mladih (MEP) v Ljutomeru.


Predsednik prvega regionalnega MEP v Ljutomeru leta 2002 Niko Miholič se takole spomni svoje tedanje izkušnje: "Naučil sem se, da lahko spremenimo stvari na bolje, če sodelujemo med sabo." Znanje in izkušnje, ki jih je pridobil z vključitvijo v MEP, so mu v življenju vedno prišle prav, pravi, pridobil je na primer dragocene organizacijske izkušnje, izkušnje javnega nastopanja, razpravljanja in dela v timu. "Vedno bom hvaležen za to." Njegovo sporočilo udeležencem konference danes je, naj uporabijo kasneje to znanje, ki ga bodo pridobili, naj so aktivni in naj se čim bolj vključujejo v razprave.

e584e7b2793ea778ed24e76966ab45f4
Nataša Gider
Prišli so mladi iz devetih držav.


"Demokratični dialog, poslušanje drugače mislečih, razumevanja drugačnosti se ne da naučiti, lahko pa se privzgoji in tako postane standard obnašanja," je ob odprtju MEP izpostavil ravnatelj GFML Zvonko Kustec. Udeležence je pozdravil tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in med drugim dejal, da bo tak model mlade opogumil deliti svoje poglede in ideje ter poslušati in razumeti drug drugega.

074c58a6b62d77fa142f124c804f5152
Nataša Gider
Odprtja Modela Evropskega parlamenta mladih (MEP) v Ljutomeru so se udeležili tudi predstavniki lokalne in državne politike.


Najpomembnejše je sodelovanje, to namreč prinese več koristi kot pa tekmovanje, je v nagovoru udeležencem poudaril predsednik Generalne skupščine MEP v Ljutomeru Luka Hauko, dijak tretjega letnika GFML. "Nihče ne more žvižgati simfonije, potreben je orkester, da jo zaigra," je dejal. Izrazil je željo, da bi MEP v Ljutomeru prinesel veliko konstruktivnih razprav.

a6ab80b9cd61139649a0cb1018641835
Nataša Gider
Model Evropskega parlamenta mladih (MEP) v Ljutomeru.

Delegati MEP na GFML v Ljutomeru bodo razdeljeni v šest odborov (za kulturo in izobraževanje,za gospodarske zadeve, za varnost in obrambo, za enakost spolov, za mednarodno trgovino inza regionalni razvoj). Generalna skupščina MEP 2018 bo v torek v dvorani ŠIC Ljutomer, kjer bodo udeleženci sprejeli šest resolucij, ki jih bodo nato poslaliv Evropski parlament v Bruselj. Sklepna slovesnost bo v torek ob 17. uri.
Več o MEP na GFML v prihodnji številki Vestnika.

525c4599fc851e66e14620c26be2e519
Nataša Gider
Tako kot otvoritvena bo tudi sklepna konferenca v ljutomerski dvorani ŠIC.


5739960eb2c9b5a4bd758e9efbe0831b
Nataša Gider
Model Evropskega parlamenta mladih (MEP) v Ljutomeru se je začel slovesno.

Nataša Gider
Ljutomer, gimnazija, GFML, model evropskega parlamenta mladih, otvoritev Fotografija Nataša Gider
GFML Model Evropskega parlamenta mladih razprava