vestnik

Dijaške organizacije zanimajo odgovori na odprta vprašanja pri izvedbi obeh matur

Vestnik, STA, 10. 4. 2021
Nataša Juhnov / Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Štiri dijaške organizacije so na ministrstvo za izobraževanje naslovile odprto pismo, v katerem pozivajo k pravočasnim odgovorom na odprta vprašanja pri izvedbi obeh matur. Med drugim jih zanima, ali so pripravljeni ustrezni varnostni protokoli, ki bodo zmanjšali možnost okužb med dijaki, ter ali so predvidene kakšne dodatne prilagoditve matur.

Dijaško organizacijo Slovenije, Dijaško skupnost Ljubljana, Dijaško skupnost Maribor in Obalno dijaško skupnost med drugim zanima, kako se bo ravnalo, če bodo nekateri dijaki v času mature prestajali karanteno. Zanima jih, kako se bo ob morebitnem velikem številu okužb zagotovilo ustrezne varnostne ukrepe oz. ali so že izdelani varnostni protokoli, ki bodo možnost okužbe med dijaki zmanjšali na najnižjo možno raven. Ministrstvo sprašujejo, ali bo za dijake pred maturitetnimi izpiti nujno samotestiranje, kako se bo ravnalo v primeru zmotnega pozitivnega hitrega testa, ki bi lahko pomenil neupravičen izostanek na izpitu zaradi dolgih čakalnih vrst na PCR test, ter ali lahko pričakujejo dodatne prilagoditve poklicne in splošne mature. Menijo namreč, da so bile prilagoditve, predstavljene decembra, ko nihče od vpletenih ni mogel predvideti dodatnih mesecev šolanja na daljavo, "primerne in zadovoljive, zdaj pa zaradi trenutnega položaja niso več zadostne, še posebej ob morebitnem dodatnem podaljševanju zaprtja šol".

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Dijaki opozarjajo, da mora ministrstvo odgovore na omenjena vprašanja zagotoviti čim prej, saj je začetek splošne mature predviden že v začetku maja. Opozarjajo tudi, da so informacije pristojnih delne in nejasne in da so z njimi običajno seznanjeni zadnji trenutek. "Zahtevamo dialog in sodelovanje, predvsem pa čim hitrejše informacije in sprotno reševanje trenutne problematike," so zapisali.

Po začrtanem koledarju bodo dijaki splošno maturo začeli 4. maja, ko bodo pisali esej iz materinščine, poklicno pa 29. maja s pisnim izpitom iz angleščine. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na četrtkovi konferenci povedala, da datumi opravljanja obeh matur zaenkrat ostajajo nespremenjeni, jih pa je v primeru poslabševanja epidemiološke slike mogoče tudi prestaviti. 

siomna kustec
STA
Ministrica Simona Kustec upa, da se bo novembra pouk nadaljeval v šolah.

Državni izpitni center, ki je zadolžen za izvedbo obeh matur, je decembra lani predstavil nekatere prilagoditve, ki bodo veljale zaradi epidemije. Med drugim bo zmanjšan obseg vsebin pri ustnih izpitih, veljal bo tudi t. i. splošni bonus, ki bo nekoliko bolj v pomoč dijakom s šibkejšim znanjem. Ministrica je na četrtkovi novinarski konferenci povedala, da dodatne prilagoditve trenutno niso predvidene.

Povedala je tudi, da skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje iščejo rešitev, kako ravnati, če je učencem in dijakom na dan, ko bi morali opravljati nacionalno preverjanje znanja ali maturo, odrejena karantena. 4. maja bodo namreč učenci 6. in 9. razredov začeli s pisanjem nacionalnega preverjanja znanja.

dijaki matura ministrstvo poziv
Kaj zdaj berejo drugi