vestnik

Direktor občuduje zaposlene, da dajejo vse od sebe

Majda Horvat, 12. 12. 2020
Osebni arhiv
Boštjan Pihlar, direktor ZD Ljutomer, napoveduje dobro sodelovanje z občinami ustanoviteljicami. Foto Arhiv ZD Ljutomer
Aktualno

Novi direktor ljutomerskega zdravstvenega doma Boštjan Pihlar pravi, da bo iskanje dodatnih zdravnikov ena ključnih nalog

Prevzemanje vodenja zavoda je proces, pravi Boštjan Pihlar, novi direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ljutomer. Še posebej za nekoga, ki je prej več kot dvajset let delal v gospodarstvu in ima visoke zahteve do samega sebe, doda. Pooblastila za vodenje javnega zavoda in s tem odgovornost je prevzel 23. novembra, do zdaj se je seznanil s postopki, organizacijo in načinom dela, predvsem pa je prve dni spoznaval zaposlene. »To je zame pomembno. Ljudje so ključni v moji viziji in programu vodenja zavoda,« je poudaril. Ob vseh pretresih, ki zaradi epidemije letos spremljajo ljutomerski zdravstveni dom, in negotovosti med zaposlenimi zaradi prihoda novega direktorja je pomembno, tako sobesednik, da prispeva k pomirjanju in utrjevanju stabilnosti, kar je pomembno za delo v prihodnje.
Na meji svojih zmožnosti
Pihlar pravi, da so bili po prvem pregledu poslovanja zavoda, ki ga je opravil, njegovi predhodniki skrbni gospodarji, vidi pa tudi že nekatere možnosti za izboljšave. Glede kadrovske preskrbljenosti je velik problem pomanjkanje zdravnikov družinske medicine in zobozdravnikov, kar pa je splošna težava v zdravstvu. »Ta kader, ki ga imamo, je izjemno dober in v tem trenutku dela na meji svojih zmožnosti. Najbolj jih občudujem, da ob vsem tem še ne izgubljajo optimizma in volje in da dajejo vse od sebe, samo da so pacienti preskrbljeni. Zato si zaslužijo vse spoštovanje,« je poudaril.
Iskanje dodatnih zdravnikov bo torej ena ključnih nalog novega direktorja, upa na prihod mladih zdravnikov po opravljenem študiju in zdravnikov specializantov. V zdravstvenem domu vladata v kolektivu pozitivno delovno vzdušje in dobro timsko delo, kar je pomembno pri odločitvi glede zaposlitve, pravi. Kolektivu ljutomerskega zdravstvenega doma se je novembra že pridružila nova zdravnica, pediatrinja Petra Golob.
Z občino dobro kljub razkolu
Pihlarjevo kandidaturo za direktorski položaj so soglasno podprli občinski sveti vseh občin ustanoviteljic javnega zavoda, ob ljutomerski so to še občine Križevci, Veržej in Razkrižje. »Sam upam, da bom to zaupanje upravičil, verjamem pa tudi, da bomo z občinami dobro sodelovali, oziroma menim, da smo dobro sodelovanje že vzpostavili,« je poudaril sogovornik. Tudi z vodstvom ljutomerske občine glede na razkol, ki se je zgodil maja 2015? Zaradi načina razrešitve predstavnikov občine v vseh svetih javnih zavodov ravno takrat, ko je kot predsednik sveta zavoda v ZD Ljutomer vodil postopek imenovanja direktorja, je Pihlar to razumel kot nezaupnico svojemu delu in odstopil kot občinski svetnik.
»To je za nami in po petih letih smo morda nekoliko bolj modri in zreli, pa tudi strpnejši ter usmerjeni v prihodnost,« pove sogovornik in poudari, da je z ljutomersko občino že vzpostavil dobro sodelovanje. »Preprosto si ne morem predstavljati, da bi bil direktor javnega zavoda, katerega lastnice so občine, ne da bi imel z njimi dober dialog. To je pogoj in brez tega tudi vodenja ne bi prevzel.« Pripomni še, da je njegovo odločitev, da zapusti delovno mesto, ki ga je imel, in sprejme izziv dela v javni sferi, podkrepila tudi podpora, ki jo je že imel med zaposlenimi v zavodu.

Novi prostori za dežurne službe

Zdravstveni dom Ljutomer bo, če se razmere ne bodo bistveno spremenile, prihodnje leto začel gradnjo prostorov za potrebe službe nujne medicinske pomoči in dežurne službe. V kratkem pa se bodo morali lotiti tudi posodabljanja predvsem na področju informacijske tehnologije.

zdravstvo pomurje