vestnik

Dirka po Sloveniji se vrača v Prekmurje 

Ines Baler, 17. 5. 2018
Robert Balen
Na dirki bo sodeloval tudi Primož Roglič, trenutno eden izmed najboljših slovenskih kolesarjev.
Aktualno

Kolesarske ekipe, tudi s slovenskimi člani, bodo od 13. do 17. junija tekmovale na 25. Dirki po Sloveniji. Letošnja trasa bo potekala od Lendave do Novega mesta, profesionalne kolesarje pa bomo Premurci lahko videli že v prvi etapi. 

Organizatorji so danes sporočili podrobnosti jubilejne kolesarke dirke. Sestavljena bo iz petih etap, start dirke pa bo v sredo, 13. junija, v Lendavi. Prva etapa bo večinoma ravninska, razen srednjega dela, ko bodo kolesarji vozili po gorički pokrajini. Iz Lendave bo trasa kolesarje vodila k našim vzhodnim sosedom, kar se bo zgodilo prvič v 25-letni zgodovini dirke, prečkali pa bodo tudi avstrijsko mejo. V prvi etapi bodo tekmovalci kolesarili skozi Dobrovnik, Gornjo Radgono, Ljutomer in Beltince. Organizatorji zaradi pretežno ravninske trase pričakujejo, da se bo glavnina kolesarjev za etapno zmago udarila v Murski Soboti, kjer bo cilj na Slovenski ulici. Ta etapa bo dolga 159 kilometrov.

d1009502ced2b4516d3298e6f0a3eed4
Tomaž Primožič/fpa
Ob progah bodo gledalci lahko videli nekaj svetovno znanih kolesarjev.


Drugi dan bodo kolesarji spoznavali Štajersko. Dobrih 153 kilometrov bodo prekolesarili od Maribora do Rogaške Slatine. Najdaljša (175, 7 km) in tudi zahtevnejša od prejšnjih dveh bo tretja etapa, ki bo kolesarje vodila od Slovenskih Konjic do Celja. Med drugim se bodo tekmovalci povzpeli na Celjsko kočo in na Celjski grad. Predzadnja etapa od Ljubljane do Kamnika (152, 2 km) bo postregla s tremi gorskimi cilji. Ti bodo na Jezerskem, Pavličevem sedlu in na Volovjeku. Peta, zadnja etapa, pa bo 21, 5 kilometrov dolg kronometer na relaciji Trebnje - Novo mesto.

Prihaja tudi Primož Roglič

Do sedaj je udeležbo potrdilo 22 ekip, od tega jih je osem iz svetovne serije World Tour, je na novinarski konferenci dejal organizacijski direktor dirke Bogdan Fink. Na delu bomo med drugim lahko videli Primoža Rogliča z ekipo LottoNL-Jumbo, ekipo Dimension Data z Markom Cavendishem in lanskega zmagovalca Rafala Majko, ki je član ekipe Bora-hansgrohe.


Dirka po Sloveniji bo tudi letos predvajana na športnem programu Eurosport.Občine, skozi katere vodijo letošnje etape, pa se potegujejo za priznanje Naj gostitelj 25. dirke Po sloveniji. Zmagovalec bo prejel repliko 5200 let starega kolesa z ljubljanskega barja.

Andrej Petelinsek
Letošnja trasa bo potekala od Lendave do Novega mesta. 
dirka po Sloveniji prekmurje
Kaj zdaj berejo drugi