vestnik

Disk golf prihaja tudi v Pomurje  

Timotej Milanov, 30. 4. 2018
Disk golf klub Pomurje
Disk golf prihaja tudi v Pomurje 
Aktualno

V soboto, 5. maja, bo v športnem parku Fazanerija v Murski Soboti prvi promocijski disk golf turnir, ki ga organizira Disk golf klub Pomurje. Kaj je disk golf? Gre za šport, ki je po pravilih podoben tradicionalnemu golfu, vendar namesto palice in žogice igralci uporabljajo diske različnih oblik, ki so tudi različno težki.  

Pri disk golfu »luknjo« predstavlja koš, ki ulovi disk med letom. Zmaga igralec, ki progo odigra z najmanj meti. »Igra se začne z metom iz izmetne cone ali "tee" območja proti košu, ko igralec napreduje po progi, mora vsak naslednji met izvesti na mestu, kjer je pristal disk njegovega prejšnjega meta. Drevesa, grmičevje in spremembe v višini terena na progi pomenijo dodatne in zahtevnejše ovire za igralca, istočasno igro naredijo bolj zanimivo,« pojasnjuje predsednica Disk golf kluba Pomurje Andreja Bernjak, ki vabi vse zainteresirane, da si v soboto ogledajo turnir v Murski Soboti.


d90d2092e19a1637ce6d20c1ec197477
Disk golf klub Pomurje
Disk golf prihaja tudi v Pomurje


Ob desetih dopoldne se bodo pomerili izkušeni igralci, ki bodo tekmovali za rating po lestvici profesionalne disk golf zveze (PDGA). Ob treh popoldne pa bodo lahko poskusili igrati disk golf tudi vsi začetniki.

Vedno več zanimanja za šport tudi v Sloveniji
V Sloveniji je registriranih že deset športnih klubov, ki se ukvarjajo z disk golfom. Trenutno so v državi tri stalna disk golf igrišča, dve z osemnajstimi progami (Kope, Mežica) in igrišče v Ljubljani s šestimi progami, kmalu bodo odprli še novo igrišče na Primorskem. Murski Soboti najbližje disk golf igrišče je v toplicah Sveti Martin na Hrvaškem, igrišče za disk golf je tudi v Varaždinu, kjer že nekaj let potekajo mednarodna tekmovanja z igralci iz vsega sveta.

»Bistvena razlika v primerjavi s tradicionalnim golfom je v dostopnosti. Disk golf je zasnovan tako, da v njem lahko uživajo ljudje vseh starosti, vsi lahko imajo disk golf za del svoje rekreacije, lahko ga pa izkoristijo za druženje ali kot sprehod v naravo z dodatnim ciljem. Začetni stroški nakupa opreme so dosegljivi praktično vsakomur. Igrišče je po navadi del mestnih ali športnih parkov. Običajno imajo igrišča 18 prog, na katerih lahko v skupinah istočasno igra do 90 ljudi,« še pojasnjuje Bernjakova, ki dodaja, da disk golf zagotavlja trening celotnega telesa in prinaša malo tveganja za telesne poškodbe, hkrati spodbuja kombinacijo fizičnih in umskih sposobnosti.
Disk golf
Kaj zdaj berejo drugi