vestnik

Divjad povzroča vse več škode  

Janko Votek, 29. 3. 2018
Nataša Juhnov
 Letni načrt upravljanja z divjadjo je predstavil  Branko Vajndorfer iz soboške enote Zavoda za gozdove.
Aktualno

Območna enota Zavoda za gozdove Murska Sobota je predstavila letni načrt upravljanja z divjadjo. Na predstavitvi so sodelovali predstavniki lovskih družin in štirje predstavniki občin.

Pomursko lovsko upravljalsko območje je razdeljeno na 27 lovišč, s katerimi upravljajo lovske družine. Od tega sta dve lovišči posebnega pomena - Peskovci in Beltinci - z njima upravlja Zavod za gozdove. Načrt zajema vse ukrepe na področju upravljanja z divjadjo. Za širšo javnost, predvsem kmete je pomembno, ali je bil opravljen načrtovan odstrel divjadi – predvsem visoke divjadi in divjih prašičev, ki povzročajo največ škode v kmetijstvu in na drugi strani ocenjena in izplačana škoda, ki jo je povzročila divjad. V lanskem letu je bilo priznane in izplačane škode, ki jo je povzročila srnjad za 2681 evrov. Navadni jelen je naredil za 150.658 evrov škode, divji prašič za 55.574 evrov. Skupaj so tako parkljarji povzročili za 210.586 evrov škode. To je prijavljena škoda na njivskih površinah.


dc321e5461df3950a16dd0f770e23f8e
Nataša Juhnov
Tako kot kmetje ograjujejo njive v Markovcih, bodo morali ograditi mlade gozdove lastniki gozdov.


Veliko škode je neprijavljene. Gozdarji ugotavljajo, da divjad povzroča škodo na gozdnem mladju, ki pa je lastniki zaenkrat še ne prijavljajo. Očitno bo tudi tu prišlo do sprememb, da je predstavnik državnega podjetja za gozdove že napovedal, da bodo v prihodnje začeli prijavljati povzročeno škodo. Škode v zadnjih petih letih iz leta leto nihajo. Tako so jeleni v letu 2013 povzročili za nekaj več kot 105 tisoč evrov, lansko leto pa že za več kot 150 tisoč evrov. Škoda po jelenadi je tudi edina, ki je iz leta v leto večja medtem, ko pri divjih prašičih niha. Lansko leto je bila naprimer za 20 tisoč evrov manjša kot leta 2013, ko je znašala 71 tisoč evrov. Lovske družine so lansko leto izplačale le za 51 tisoč evrov škode, lovišče posebnega pomena v Peskovcih pa okrog 160 tisoč evrov. Ob tem je zanimivo, da so lovske družine v lanskem letu realizirale načrtovan odstrel, škoda pa se kljub vsemu povečuje. Dokaj visoke so načrtovane številke za odstrel v letošnjem letu. V lanskem letu je bilo odvzetih - odstrel in druge izgube - 4300 srn od načrtovanih 4400, za letošnje leto je načrt 4500. Jelenov so odvzeli 750, načrt za letošnje leto je 30 glav živali več.

114fdbbcced1475e09e682920e52b1cc
Miha Šoštaric
Letos bo za odstrel na voljo več jelenov, zato bodo preže verjetno bolj zasedene.


Za več kot 100 živali je bil presežen odvzem divjega prašiča, saj so jih odvzeli 650 namesto načrtovanih 500. V letošnjem letu je načrtovan odvzem 600 divjih prašičev. Iztok Fartek, župan Šalovec kot ene najbolj prizadetih občin zaradi škod po divjadi, je opozoril, da kljub stalni rasti odvzema divjadi škode v kmetijstvu rastejo. To pomeni, da kljub povečanemu odstrelu, še ni vzpostavljeno normalno ravnovesje.
S tem so se strinjali tudi lovci, priznali pa so, da v primeru, če se bodo začele prijavljati škode tudi v gozdovih, škod ne bo mogoče izplačevati in bodo morali začeti vračati koncesije. Ob tako imenovani škodni divjadi je potrebno opozoriti na rast števila lisic in pojav šakalov, ki pa delajo škodo lovcem.

0c5f1ea9f941d099ab3377ea9367d638
Nataša Juhnov
Aleksander Abraham (v sredini) je predsednik sveta OE ZGS Murska Sobota.


Odstrel divjadi in škode
Kaj zdaj berejo drugi