vestnik

Do kulture od doma

A. N. R. R., 18. 3. 2020
Profimedia
Do kulture in izobraževalnih vsebin kar od doma.
Aktualno

Kakor koli lahko zaprejo kulturne ustanove in zavodi, utišajo umetnike, kultura vedno najde pot do ljudi. Tudi v tem času je tako. Novim razmeram so se ustvarjalci in ponudniki kulturnih vsebin prilagodili tako, da ponujajo brezplačne vsebine na spletu. Od doma lahko obiščete tako svetovno znane muzeje, galerije, knjižice kot tudi domače.

7e83470ff4090c19a7edab0a1324d827
Aleš Cipot
Vrata v muzeje, galerije in knjižnice so zaprta, do njihovih vsebin pa lahko pridemo preko spletnih strani.

Na spletni strani Pomurskega muzeja Murska Sobota lahko vstopite v Digitalni muzej, kjer je na dveh spletnih portalih pHisCulture in Museum.si na voljo kar nekaj zanimivih digitalnih vsebin. Vstopili boste v zanimive zgodbe preteklosti našega in tudi širšega prostora. Vas zanima, kako so nekoč tu živeli, s čim so se ukvarjali, predvsem pa, kdo vse je v tem prostoru pustil svoj pečat. Preko spletnega portala Museums.si pa lahko dostopate tudi do stalne zbirke Galerije Murska Sobota, Galerija-Muzej Lendava in še drugih ustanov.

V sklopu akcije Vsi (filmi) doma! slovenski filmski ustvarjalci in ustvarjalke v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Bazo slovenskih filmov in Filmoteko za nekaj časa na ogled ponujajo izbor slovenskih filmov. Dostopne filme in spored najdete na spletni strani Slovenskega filmskega centra, vsak ponedeljek in četrtek pa ga posodobijo. Izbrani filmi so načeloma dostopni sedem dni, potem pa jih zamenjajo. Tako si bomo lahko gledali različne slovenske filme, ki smo jih morda spregledali ali so bili v preteklosti spregledani.

žiga-valetič, predstavitev-knjige, mikk-murska-sobota
Tomo Köleš
Do knjig in dokumentov pridemo preko spleta.

Narodna in univerzitetna knjižnica v času, ko so javne knjižnice zaprte, omogoča dostop do nekaterih gradiv in knjig na daljavo. V Digitalni knjižnici Slovenije (dLib) je zbrano digitalizirano gradivo, predvsem staro časopisje in periodika, zemljevidi in tudi nekatere knjige. Za študente in raziskovalce pa je na voljo elektronska baza, v kateri so znanstvene revije, članki, akademske baze podatkov in drugi viri. Če se med knjižnimi policami knjižnic trenutno ne moremo sprehajati, se pa lahko med knjigami, ki jih še nismo prebrali.

d8114a5eaae22a930cf4ae863d7bf9ec
Nataša Juhnov
Otroci se laho izobražujejo tudi s pomočjo programov na televiziji.

Na prvem sporedu Televizije Slovenija dopoldne med 9.00 in 11.20 pripravljajo poseben program za otroke in mlade. Najprej je na sporedu oddaja v živo Izodrom, ki jo vodita Nik Škrlec in Nika Rozman in ki v eni uri otrokom na zanimiv način ponudi izobraževanje, informacije in razvedrilo. Te vsebine sicer niso neposredno povezane s šolskimi vsebinami, gledalci pa izvejo veliko novega in znanje, pridobljeno v šoli, povežejo z resničnim življenjem. Mladi gledalci lahko spremljajo še informativne vsebine, dokumentarne filme za mlade ter prispevke in oddaje, ki jih dobro poznajo, kot so Firbcologi, Male sive celice in Infodrom. Sledi pa skoraj uro in pol risank. Dopoldanski televizijski program, namenjen otrokom, nastaja v sodelovanju RTV Slovenija in Zavoda RS za šolstvo.

kultura izobraževanje otroci