vestnik

Do predsedniških volitev sta točno dva meseca. Koliko je volilnih upravičencev in kje lahko oddate podpis podpore?

Vestnik.si, 23. 8. 2022
Nataša Juhnov
V nedeljo, 23. oktobra, bodo v Sloveniji predsedniške volitve.
Aktualno

V nedeljo, 23. oktobra, bodo v Sloveniji predsedniške volitve. V ponedeljek so začeli teči roki za volilna opravila, znano je tudi, koliko volilnih upravičencev je.

V Republiki Sloveniji je 1.696.893 volilnih upravičencev. Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo tudi podatke po volilnih okrajih in volilnih enotah. V volilni enoti Ptuj je 211.128 volilnih upravičencev. Od tega bo lahko v volilnem okraju Lendava glasovalo 21.383 oseb, v volilnem okraju Ljutomer 15.238 oseb, v volilnem okraju Murska Sobota 1 24.678 oseb, v volilnem okraju Murska Sobota 2 25.057 in v volilnem okraju Gornja Radgona 17.871 oseb. 

Volivci lahko od ponedeljka s podpisi obrazcev že izrazijo podporo posameznim kandidatom. To lahko storite do 28. septembra, ko se izteče rok za vložitev kandidatur. Podpis lahko oddate na sedežih upravnih enot in krajevnih uradih. Na sedežu Upravne enote (UE) Murska Sobota in krajevnih uradih lahko obrazce oddate v času njihovega delovanja od 22. avgusta naprej. Prav tako na sedežu UE Ljutomer v pritličju zgradbe ves poslovni čas. Na krajevnih uradih v Križevcih in v Razkrižju boste podpis lahko oddali od 1. septembra naprej. 

Kandidaturo na volitvah so že potrdili Nataša Pirc Musar, Marta Kos, Anže Logar, Vladimir Prebilič, Nina Krajnik, Leo Trojar, Gregor Bezenšek mlajši, Ludvik Poljanec, Aleš Ernecl, Boris Vene, Ivo Vajgl, Andrej Magajna, Sabina Senčar...



slovenija volitve predsednik volilni-upravičenci