vestnik

(Dobrodelna akcija) Janku Ficku, ki so mu amputirali nogo, bodo uredili in prilagodili kopalnico

I. B., 8. 12. 2020
Jožef Rituper
Janku Ficku so pred kratkim amputirali nogo, z zbranimi sredstvi pa bodo njegovo kopalnico prilagodili tako, da jo bo lažje uporabljal na invalidskem vozičku. Urediti je treba dostop v kopalnico in kabino za prhanje za invalida.
Aktualno

Zveza kulturnih in turističnih društev Občine Puconci je 15. leto zapored pripravila dobrodelno akcijo Pesem za svetli trenutek.

Na poziv k oddaji predlogov, komu v občini pomagati, so prejeli dva predloga. »Prepričan pa sem in vem, da je na terenu še več takih, ki bi potrebovali pomoč, vendar se ne želijo izpostaviti,« ugotavlja predsednik zveze društev Uroš Kamenšek. Izbran je bil 64-letni Janko Ficko iz Prosečke vasi, invalidski upokojenec, ki je pri 42 letih doživel možgansko kap, naslednje leto pa še eno. Pred kratkim so mu amputirali nogo in je na invalidskem vozičku. Giblje se samostojno, pri vsakodnevnih opravilih mu pomaga soseda, vendar njegova kopalnica ni prilagojena invalidnemu človeku. Zbrana sredstva bodo namenjena ureditvi in prilagoditvi kopalnice v njegovi stanovanjski hiši in priključitvi na javno vodovodno omrežje. 

janko-ficko, pesem-za-svetli-trenutek, prosečka-vas
Jožef Rituper
Zbrana sredstva bodo namenjena ureditvi in prilagoditvi kopalnice in priključitvi na javno vodovodno omrežje.

Ker epidemiološke razmere niso dovoljevale izvedbe koncerta, so se znašli drugače. Vse do 21. decembra prodajajo spominske vstopnice in sprejemajo donacije na transakcijskem računu. V začetku minulega tedna je bilo na računu nekaj čez tri tisoč evrov, predvidevajo pa, da bodo prodali okoli 600 vstopnic. Tako se nadejajo, da se bo nabirka na koncu gibala med šest in sedem tisoč evri,« pravi Kamenšek. Pri dobrodelni akciji s prodajo spominskih vstopnic sodelujejo tudi predsedniki posameznih krajevnih skupnosti oziroma vaških odborov.  Ali se bodo dela za ureditev kopalnice začela takoj po končani akciji, je težko povedati, Kamenšek pravi, da bo to odvisno predvsem od razmer in veljavnih ukrepov. 


Poudarja pa, da se v zvezi društev zavedajo, da se dobra dela z dobrim vračajo, zato že toliko let ohranjajo akcijo Pesem za svetli trenutek in je tudi v prihodnje ne nameravajo opustiti. »Živimo v skupnosti, v kateri so med nami ljudje, potrebni pomoči. Sam menim, da je v človeku toliko dobrega, da je pripravljen pomagati. Kajti v družbi je ogromna razlika med tistimi, ki imajo dosti, in tistimi, ki potrebujejo pomoč. Naj dodam, da smo bili letos tudi mi v dilemi, kako akcijo pripraviti. Toda rekli smo si, da nas virus pri tem ne sme ustaviti, in tako smo izbrali drugačno smer izvedbe.« 

Janku za ureditev kopalnice
Svoj prostovoljni denarni prispevek lahko nakažete na račun SI56 0249 6009 0158 604, odprt pri NLB, s pripisom Janku za ureditev kopalnice. 

zveza-kulturnih-in-turističnih-društev puconci pesem-za-svetli-trenutek dobrodelna-akcija