vestnik

(DOBRODELNA AKCIJA) Pomagajte tretješolcu dobiti otroško sobo tako, da kupite krof. »Opazi se njuna navezanost, ljubezen.«

Maja Hajdinjak, 25. 2. 2022
Mihaela Kalamar
Dobrodelna akcija - Dobrodelni krof.
Aktualno

Zgodba družine, ki jo bomo predstavili v nadaljevanju, je le ena od številnih podobnih zgodb, skritih za štirimi stenami, ki se dogajajo okoli nas.

Center za socialno delo (CSD) Pomurje že nekaj časa spremlja družino z otrokom, fantom, ki trenutno obiskuje tretji razred osnovne šole, o težavah družine pa jih je obvestila skupnost. V družini je bilo v preteklosti prisotno nasilje, zaradi česar je CSD primer tudi vzel v obravnavo.

274243038_1547588025626489_7948927848834047585_n
Vestnik.si
Dobrodelna akcija

Fant živi skupaj z očetom, ki je sicer zaposlen, je delaven in se trudi, vendar prejema minimalno plačo, zato s sinom težko preživita mesec. Živita v dvosobnem lastniškem stanovanju. Fantove osnovne materialne potrebe so zadovoljene, oče se po svojih najboljših močeh trudi, da sinu omogoči vse, kar potrebuje, a si fant želi in potrebuje svojo sobo, saj trenutno z očetom spita v isti. Oče preureditve stanovanja finančno ne zmore. Gre za starejše stanovanje, ki je potrebno menjave oken, talnih oblog in beljenja. Oče kljub temu skrbi, da je stanovanje vedno čisto in urejeno, in na splošno dela za otrokovo največjo korist.

31c40f96f2b6d5e233344de81cbd6d4a
Nataša Juhnov
"Tudi ta fant bo zaživel takšno življenje, kot si ga zasluži vsak otrok," je prepričana direktorica CSD Sandra Fekonja. Fotografija je simbolična.



»Opazi se njuna navezanost, ljubezen«

S sinom sta po besedah direktorice CSD Pomurje Sandre Fekonja zelo povezana, večkrat ju tudi obiščejo. »Opazi se njuna navezanost, ljubezen. V preteklosti je bilo hudo, ampak se stvari počasi postavljajo na svoje mesto in tudi ta fant bo zaživel takšno življenje, kot si ga zasluži vsak otrok.« Dodala je, da oče fanta sledi vsem njihovim usmeritvam in pomoči, s sinom pa veliko časa namenita skupnim aktivnostim, gresta na sprehod, kolesarita in se družita.

sandra-fekonja, csd
Marina Vrbnjak
Sandra Fekonja

Fantova mama živi v drugem kraju, ki je od Murske Sobote oddaljen več kot 20 kilometrov. Po sklepu sodišča mora oče sina vsak teden voziti k njej, zaradi njenih težav v duševnem zdravju pa so njuni stiki omejeni, in sicer na dvakrat tedensko po dve uri, kar pomeni, da je otrok ves čas z očetom. Ker je mama brez zaposlitve, plačuje za otroka nizko preživnino.

»Mama ima svojega otroka neizmerno rada, vendar ta trenutek ni sposobna zanj skrbeti v tolikšni meri, kot bi si sama želela. Tudi njej pomagamo. Pomembno je, da imata s sinom stike,« pove Fekonjeva.

Fant ima motnje koncentracije in pozornosti, zaradi česar tudi izstopa v razredu in je obravnavan pri pedopsihiatru ter psihologu. »Ko otrok doživi nekaj takega, kot je doživel ta fantek, to pusti posledice, zato je bolj živahen in izstopa, kar pa ne pomeni, da z njim ni možno delati,« pravi Fekonjeva. CSD mu je v sodelovanju z RIS Dvorec Rakičan v času poletnih počitnic omogočil udeležbo na enotedenskem taboru, sicer pa je vključen k prostočasni aktivnosti, judu, ki mu veliko pomeni in ga zelo rad obiskuje, dobro pa vpliva tudi na njegovo samozavest in samopodobo.

Kako lahko pomagate?

Lions klub Murska Sobota v sodelovanju s pekarno Mlinopek in trgovskim centrom BTC Murska Sobota v petek, 25., in v soboto, 26. februarja 2022, organizira akcijo Dobrodelni krof, v okviru katere bodo delili krofe na humanitarni tržnici v trgovskem centru BTC v Murski Soboti v zameno za prostovoljne prispevke za omenjeno družino. Zbrani prispevki bodo prvenstveno namenjeni nakupu sobe za fanta.

dobrodelna-akcija lions-klub krofi
Kaj zdaj berejo drugi