vestnik

(DOHODNINA) Kakšna sta povprečno doplačilo in vračilo v tej tranši?

Vestnik.si, 4. 4. 2023
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Davčni zavezanci v prvih dneh aprila v poštnih nabiralnikih pričakujejo informativne izračune dohodnine za leto 2022. Prvi sveženj teh je bil odposlan zadnjega marca.

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je v prvem svežnju poslala 961.322 informativnih izračunov dohodnine za leto 2022. 66.626 izračunov je z doplačili, 543.039 z vračili, 351.657 pa brez vračila ali doplačila dohodnine. 

Doplačil v tej tranši bo skupaj za slabih 29,5 milijona evrov, vračil pa za slabih 94 milijonov evrov. Povprečni znesek doplačila znaša 443 evrov, povprečni znesek vračila pa 173 evrov, sporoča FURS. 

Rok za vložitev ugovora se izteče 3. maja 2023. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem na bančne račune nakazana do 31. maja. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2023. 

Kaj je novost pri letošnjih informativnih izračunih dohodnine? 

Na FURS pravijo, da je novost možnost plačila obveznosti s SEPA direktno obremenitvijo (SDD). "Zavezanci, ki želijo s SDD plačati dohodnino določeno z informativnim izračunom dohodnine z datumom odpreme 31. 3. 2023, morajo Finančni upravi do 3. 5. 2023 predložiti soglasje za SDD. Soglasje se predloži preko eDavkov, ob pogoju, da je zavezanec vključen v storitev eVročanja. Soglasje velja za plačilo vseh nadaljnjih obveznosti te vrste, če zavezanec ne prekliče soglasja za SDD. Račun zavezanca bo za plačilo obveznosti določenih z informativnim izračunom dohodnine bremenjen na dan, ko se izteče rok za plačilo te obveznosti. Zavezancu bo 14 dni pred bremenitvijo računa v eDavkih omogočen vpogled v plačilni nalog za SDD, zoper katerega lahko poda ugovor. V tem primeru banki zavezanca ne bo poslan plačilni nalog za SDD in bo moral zavezanec sam plačati obveznost," so pojasnili. 

Izpostavili so še posebnost pri regresu in plačilu za poslovno uspešnost. Za odmerno leto 2022 namreč ni več predpisane posebne davčne obravnave določenih dodatkov, prejetih za delo v težkih, zahtevnih in rizičnih razmerah epidemije covid-19, določenih zaposlenih, kar pomeni, da se tudi navedeni dodatki vštevajo v davčno osnovo za letno odmero dohodnine. 

furs dohodnina prvi-sveženj