vestnik

Dom Lukavci bogatejši za dvanajst dodatnih postelj

M.V., 14. 2. 2020
Marina Vrbnjak
Odprtje novih prostorov v Domu Lukavci
Aktualno

Dom Lukavci se je kot drugi največji socialnovarstveni zavod v Sloveniji, ki ima skoraj sedemdesetletno zgodovino, zadnja leta soočal predvsem s pomanjkanjem prostora oziroma s prezasedenostjo.

V Domu so bili zato konstantno prisiljeni v iskanje intervencijskih rešitev, lani pa so po posredovanju varuha človekovih pravic prejeli sredstva ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namenjena rekonstrukciji varovanega oddelka.

dom-lukavci, odprtje-novih-prostorov
Marina Vrbnjak
Odprtje novih prostorov v Domu Lukavci

Direktorica Stanka Vozlič se je zato ob odprtju prenovljenih prostorov še posebej zahvalila varuhu človekovih pravic Petru Svetini, ki je pred leti prisluhnil težavam socialnovarstvenih zavodov zaradi prezasedenosti na varovanih oddelkih in pripomogel k pridobitvi novih dvanajstih kapacitet v Domu Lukavci. »V zavodu z investicijo nismo dobili samo novega varovanega oddelka, temveč tudi nove prostore prilagojene za osebe s telesno oviranostjo in dodatno novo dvigalo,« je povedala. Po njenih besedah je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za nove zmogljivosti prispevalo 800.000 evrov, preostanek so iz prihrankov primaknili sami.

Z investicijo so zagotovili dodatne kapacitete za namestitev dvanajst oseb s težavami v duševnem zdravju, ki so na varovani oddelek sprejeti brez privolitve, na podlagi sklepa sodišča.

dom-lukavci, odprtje-novih-prostorov
Marina Vrbnjak
Direktorica Doma Lukavci Stanka Vozlič

Zbrane pa je nagovorila tudi ministrica za delo, ki opravlja tekoče zadeve, Ksenija Klampfer, ki je poudarila pomembnost investicije. Lanskega aprila jo je z nevzdržnimi razmerami v posebnih socialnih zavodih seznanil varuh Svetina in takrat mu je zagotovila urgentno ukrepanje ter obljubila sredstva za dodatne kapacitete v teh zavodih. Tako naj bi rešili stisko Doma na Krasu v Dutovljah, v domu Lukavcih in v domu na Ptuju. »V naslednjih dveh letih je v proračunu zagotovljenih deset milijonov evrov investicij v naše zavode, kar je bistveno več kot v preteklih letih in verjamem, da bo s temi sredstvi prenovljen še kakšen zavod in da bodo sredstva koristno porabljena,« je poudarila.

dom-lukavci, odprtje-novih-prostorov
Marina Vrbnjak
Odprtje novih prostorov v Domu Lukavci

Storjen je bil prvi korak

Dogodka se je udeležil tudi Varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je izrazil zadovoljstvo, da so po njihovih prizadevanjih na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pristopili k reševanju te problematike in da je Dom Lukavci končno dobil dodatne kapacitete. Poudaril je, da pri varuhu že več let opozarjajo na prezasedenost oddelkov - saj so ljudje nastanjeni po jedilnicah, kopalnicah, hodnikih. »Storjen je bil prvi korak, toda v posebnih socialno-varstvenih zavodih še vedno ni vse tako kot bi moralo biti, saj se še naprej spopadajo s hudo prostorsko stisko, s čimer so stanovalcem kršene človekove pravice in pravica do osebnega dostojanstva. Poleg tega, da je potrebno razširiti kapacitete, pa moramo razmišljati o tem, da smo kot družba te ljudi dolžni in sposobni sprejeti medse ter jim ponuditi mesto v njihovi lokalni skupnosti, « je dejal in dodal, da so upali, da bo novela Zakona o duševnem zdravju prinesla rešitve in sledila odločbi ustavnega sodišča. »Toda zaradi politične situacije, bo zakon na žalost spet ostal v predalu. Upam, da ne za dolgo,« je bil kritičen.

Kulturni program sta popestrila Moški vokalni kvintet Aeternum in učenki Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.

dom-lukavci, prenovljeni-prostori
Marina Vrbnjak
V Domu Lukavci so odprli prenovljene prostore

dom-lukavci povečanje-kapacitet