vestnik

Dom starejših Rakičan: Za naložbe na voljo 30 milijonov evrov. Zaradi obnove bodo 135 stanovalcev preselili v Hotel Diana

Majda Horvat, 8. 1. 2022
Nataša Juhnov
Zoran Hoblaj: »Da smo pri izvajanju investicij eden od najuspešnejših domov, je potrdilo resorno ministrstvo, ki ima pregled nad celotnim dogajanjem.«
Aktualno

Vrednost začetih projektov je 21 milijonov evrov, skupaj z zajetimi v srednjeročnem načrtu več kot 30 milijonov evrov. Dom starejših je pridobil kar 19 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Dom starejših Rakičan je trenutno eden najuspešnejših javnih zavodov pri pridobivanju nepovratnih sredstev, ki jih je doslej razpisalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Celotna vrednost projektov, ki se že izvajajo, je 21 milijonov evrov, dom pa je zanje pridobil približno 19 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Skupaj z naložbami, ki so uvrščene v srednjeročni načrt, te že presegajo vrednost 30 milijonov evrov.

»Da smo pri izvajanju investicij eden od najuspešnejših domov, je potrdilo resorno ministrstvo, ki ima pregled nad celotnim dogajanjem,« pove Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan. Ob tem je podčrtal, da je tak uspeh rezultat dolgoletnih priprav in tega, da so imeli projekte, s katerimi so se potem prijavljali na razpise, že pripravljene. Na razpisu so bili namreč uspešni samo dobro pripravljeni projekti, ki so pridobili vse možne točke.

domrakican22
Arhiv Dom starejših Rakičan
Dom starejših Rakičan je lani praznoval visok jubilej, 70 let delovanja. Ob tej priložnosti je predsednik države Borut Pahor izročil direktorju doma Zoranu Hoblaju priznanje. Dom je prejel še priznanje vlade in zahvalno listino Mestne občine Murska Sobota. Foto arhiv Doma starejših Rakičan

Izziv starajoče se družbe – medgeneracijska priložnost

Z naložbenim ciklom zavod pomembno prispeva k reševanju dolgoročnih potreb po zagotavljanju vsebinsko različnih in kakovostnih oblik varstva starejših ljudi, kar je eden od ključnih izzivov starajoče se družbe. »Oskrba starejših ljudi je ena od osnovnih nalog naše družbe v prihodnje. Videti jo je treba tudi kot medgeneracijsko priložnost, torej da bo generacija vnukov poskrbela za svoje babice in dedke ne glede na obliko oskrbe, torej bodisi v domači oskrbi ali v ustanovi ali v dnevnem varstvu,« je pomen prizadevanj za ureditev področja varstva starejših opisal Hoblaj.

Naložbe, ki se jih loteva dom, bodo imele pomemben vpliv tudi na regijo. Prinašajo priložnost za sklenitev posla domačim izvajalcem del, s krepitvijo dejavnosti varstva starejših pa se bodo odprla številna nova delovna mesta.

Kljub finančni zajetnosti projekti ne bodo ogrozili poslovanja doma. Ta namreč izboljšuje finančno poslovanje iz leta v leto, kar so v veliki meri dosegli s prestrukturiranjem in drugačno organizacijo služb, ustvarjeni presežek pa lahko vlagajo kot lasten delež za izvedbo naložb. Če bodo te zaradi vsesplošnih podražitev presegle predvidene vrednosti, ima javni zavod še vedno dovolj možnosti za najem posojila.

Osemnajst postelj za začasno nastanitev

Od lanske jeseni že poteka preurejanje podstrešnih prostorov stavbe matične enote doma v Rakičanu, s čimer bodo pridobili sobe za skupaj 18 postelj in skupne prostore. Namenjeni bodo osebam, ki ne morejo takoj dobiti proste postelje v domu ali se vključiti v storitve službe pomoči na domu ali v dnevne centre. Namenjeni bodo tudi kriznim nastanitvam, ki jih bo urejal center za socialno delo, ter začasnim nastanitvam starejših v času dopustov sorodnikov, ki skrbijo zanje. Vrednost te investicije je ocenjena na 1,35 milijona evrov, dom pa je zanjo pridobil nepovratna sredstva v višini 717 tisoč evrov. Razliko bo zagotovil sam. Dela potekajo po načrtu in bodo končana predvidoma konec aprila.

dom-starejših-rakičan, koronavirus, policijski-orkester
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Dom starejših Rakičan. Slika je simbolična.

Popolna obnova notranjosti, kuhinje in pralnice

Izvedbeno najbolj zahtevna in finančno največja naložba bo popolna notranja obnova objektov v Rakičanu. Ocenjena je na 12,4 milijona evrov, dom pa je zanjo s prijavo na razpis pristojnega ministrstva pridobil 12 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Razliko bo prav tako pokril z lastnimi sredstvi. Razpis za izbiro izvajalca del bo objavljen prihodnji teden, postopek bo končan predvidoma v drugi polovici februarja, dela naj bi se začela marca.

Zaradi te obnove bodo morali 135 stanovalcev od skupno 270 preseliti na začasno lokacijo, to je v objekt nekdanjega hotela Diana. Dom je z novimi lastniki že sklenil pogodbo, najemodajalcem pa postavil zahteve tudi glede opremljenosti prostorov in zagotovitve dodatnega večjega dvigala, ogrevanja, vodnega sistema, izvedbe temperaturnih šokov in drugo. V vsakem nadstropju bo skupna kopalnica, urejeni bodo prostori za izvajanje delovne terapije in fizioterapije, za druženje stanovalcev ter za osebje.
Zaradi obnove domske kuhinje se bo v objekt hotela začasno preselila še kuhinja, prav tako pisarne. Najemna pogodba je sklenjena za čas izvedbe obnove, do konca junija 2023. Če se bo izvedba del zavlekla, se bo čas najema lahko podaljšal.

dom rakican
Majda Horvat
S preurejanjem podstrešnih prostorov stavbe matične enote Doma starejših Rakičan se je začel izjemni cikel naložb doma.

Prostori bodo urejeni za manjše skupnosti

Z obnovo bodo dosegli najvišje bivanjske in tehnične standarde. Sobe bodo imele le eno ali dve postelji ter lastno kopalnico, vzpostavljene bodo prostorske in tehnične rešitve, ki so se pokazale pomembne za varnost stanovalcev v času epidemije oziroma širjenja okužb. Ob kuhinji bo obnovljena še pralnica, ki je zdaj v kleti in zaradi česar se včasih srečujejo z zamakanjem. Novi bodo pisarniški prostori, prostori za izvajanje delovne terapije in druženje stanovalcev ter prostori za zdravstvene ambulante.

Drugačna prostorska ureditev pa bo pomembna tudi zato, ker bo omogočala uvedbo drugačnega koncepta dela, z oblikovanjem gospodinjskih skupnosti. V njih bo največ dvajset stanovalcev, za katere bo po individualnem pristopu skrbelo isto osebje oziroma en delovni tim. To bo prispevalo k medsebojnemu spoznavanju in zbliževanju, strokovni delavci z različnih področij pa se bodo v skupino vključevali kot zunanja pomoč.

»Da smo pri izvajanju investicij eden od najuspešnejših domov, je potrdilo resorno ministrstvo, ki ima pregled nad celotnim dogajanjem,« pove Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan.

»Velik poudarek dajemo sistemu kakovosti po modelu E-Qalin in uporabi kongruentne, odnosne nege, oba modela sta povezana med seboj,« poudari Hoblaj. Smisel naložbe je torej ustvarjanje razmer za notranjo deinstitucionalizacijo, ki jo lahko dosežejo z oblikovanjem manjših skupnosti, kjer se bo izvajala oskrba stanovalcev na njim prijazen način in z individualnim pristopom.

Nove enote v Črenšovcih, Žižkih, Puconcih in Moravskih Toplicah 

Dom starejših Rakičan je lani podpisal pogodbo s pristojnim ministrstvom o vzpostavitvi enote v Črenšovcih. Objekt je že odkupljen in dan domu v uporabo, za izvedbo projekta pa je zagotovljenih 1,95 milijona evrov nepovratnih sredstev. Končan bo do konca tega leta. V preurejeni stavbi v središču Črenšovec bo prostor za 26 stanovalcev, še 48 postelj bodo zagotovili v enoti v Žižkih. Konec leta je bilo namreč podpisano pismo o nameri za ureditev prostorov za domsko varstvo v Žižkih. Obe enoti v Občini Črenšovci bosta organizacijsko povezani oziroma bosta skupaj delovali kot enota matičnega doma. Tudi za izvedbo tega projekta pričakuje investitor približno štiri milijone evrov nepovratnih sredstev.

»V pripravi imamo še dva projekta,« doda Hoblaj. To je vzpostavitev dveh enot, v Puconcih in Moravskih Toplicah. V Puconcih bodo uredili dnevni center in ob njem zgradili objekt za nastanitev stanovalcev s 64 posteljami. Načrti so že pripravljeni, projekt pa bi lahko izvedli ali s prijavo na razpis resornega ministrstva ali z oblikovanjem javno-zasebnega partnerstva. Pogovori o enoti doma potekajo tudi z lastniki objekta in zemljišča v Moravskih Toplicah, vendar podrobnosti še niso dorečene. Ocenjena vrednost obeh projektov je od 9 do 10 milijonov evrov.

6b26215656dece6229372dfbc1c66b46
Nataša Juhnov
Dom starejših Rakičan (slika je simbolična)

Z dodatnimi zaposlitvami je kadra dovolj

Vzpostavljanje mreže enot Doma starejših Rakičan pomeni tudi veliko spremembo pri organizaciji dela in zagotavljanju zadostnega števila zaposlenih. Zoran Hoblaj pravi, da imajo zdaj kadra dovolj. Na podlagi razpisa resornega ministrstva imajo po tako imenovanem covidnem programu zaposlenih 16 oseb, za izvajanje programa pa so pridobili 516 tisoč evrov. Po izteku programa naj bi se ti delavci zaradi spremembe normativov vključili med redno zaposlene. Poleg tega se pripravljajo novi normativi še na področju zdravstvene nege, kar bo osnova za pridobitev dodatnega kadra.

Dom starejših Rakičan je uspešen tudi na razpisih za javna dela, na ta način imajo trenutno vključenih deset oseb. Zaradi posluha ministrstva lahko ti zdaj opravljajo vsa pomožna dela v domovih, v program javnih del pa so izbrani kandidati lahko vključeni dve leti. Preverja se tudi možnost podaljšanja na štiri leta, kar bi bilo pomembno za kadrovsko okrepitev pri izvajanju osnovnih del, pri katerih ni treba imeti nekega strokovnega znanja in jih lahko opravljajo tudi laiki. Podobno ureditev imajo v ustanovah za varstvo starejših v zahodnih evropskih državah.

Mreža dnevnih centrov

Dom že nekaj časa vzpostavlja tudi regijsko mrežo dnevnih centrov. Zdaj dokončujejo urejanje dnevnega centra v Bakovcih, v prihodnje pa bodo v nadstropju objekta uredili še prostor za tako imenovano negovalno oazo za ljudi, ki se zaradi posledic možganske kapi ali drugih stanj ne zavedajo svoje okolice in potrebujejo posebno nego.

Dnevni center bodo odprli še v Občini Tišina, oživili ga bodo še v Rogašovcih. Zaradi epidemije so bili namreč ti zaprti, znova naj bi jih odprli po izteku epidemije, predvidoma maja ali junija.

Ob tem je treba povedati, da Dom starejših Rakičan že dobro leto nima množičnih okužb ne pri stanovalcih niti pri zaposlenih. Občasno se pojavijo pri posameznikih, vendar se ne širijo. K temu prispevata tudi visoka precepljenost tako zaposlenih kot stanovalcev ter dosledno izvajanje vseh preventivnih ukrepov.

850f547b7eb4783eca33560e757fc7f7
Nataša Juhnov
Hotel Diana

Na selitev dobro pripravljeni

Zaradi obnove prostorov matične enote v Rakičanu in potrebe po začasni preselitvi stanovalcev je Dom starejših Rakičan sklenil pogodbo o najemu z novimi lastniki objekta nekdanjega hotela Diana v Murski Soboti. Selitev se bo začela februarja, dnevno bodo preselili dve do tri sobe. Preselili bodo pohištvo, ki je v posamezni sobi, kakor tudi vse osebne stvari stanovalcev.

Stanovalce so že seznanili s tem, da je dom pridobil sredstva za obnovo in da bo za to potrebna njihova začasna preselitev, predvidoma za šest do osem mesecev. Še ta mesec bodo o selitvi pisno obvestili tudi njihove svojce. Prav tako bodo stanovalce pravočasno in natančno seznanili s potekom preselitve. To bodo izvedli na način, ki bo zanje čim manj stresen.

Stanovalci bodo na dan selitve čas preživeli v posebnem prostoru v Rakičanu, ki ga bodo temu primerno uredili. Zvečer, ko bo soba preseljena z vsem, kar je zdaj v njej, pa bodo prepeljali še stanovalce. »Selitev bo zahtevna, ampak smo nanjo dobro pripravljeni. Prepričani smo, da bomo pri tem uspešni,« pravi Zoran Hoblaj.

Selitev bodo izvedli dvakrat, najprej za prvo in nato še za drugo polovico objekta, kakor se bo v fazah izvajala tudi obnova objekta.

zoran-hoblaj dom-starejših-rakičan hotel-diana naložbe
Kaj zdaj berejo drugi