vestnik

Domača lekarna: Trobentice za čisto kri in krepak imunski sistem

Petra Logar, 22. 3. 2019
Profimedia
Trobentice nabirajte v dopoldanskem času.
Aktualno

Trobentice niso le lep okras, so tudi zelo zdravilne. Pripravite jih lahko v solati ali iz njih skuhate okusen in zdravilen čaj.

Trobentice nabiramo na čistih in sončnih legah, nabiramo tako cvetove kot tudi liste. Uporabimo jih lahko kot dodatek v solati, če jih posušimo, pa so odlične za pripravo domačega čaja. Še en razlog več, da se te dni odpravite v naravo.
Trobentice so polne vitamina C, zato tudi med nabiranjem dajte kak cvet v usta in ga pojejte. Pomagale vam bodo pri razstrupljanju telesa, čistijo kri in pomladni dnevi so kot nalašč za odpravljanje vseh strupov, ki so se nabirali čez zimo.
S čajem boste okrepili imunski sistem, si povrnili boljše počutje. Če imate pogosto težave s sečili, jih bo pitje čaja okrepilo. Pomaga tudi pri zdravljenju prehlada in kašlja.
Če čaj pijemo redno, lahko z njim blažimo težave z revmo, glavobolom, odpravljamo težave z nespečnostjo. Trobentice pomirjajo in odpravljajo stres. Na čaj pa se spomnite tudi, če imate težave z želodcem ali menstrualnimi krči.

Pravilno nabiranje in sušenje
Trobentice nabirajte v obdobju sončnega vremena. Primeren čas je v dopoldanskih urah, ko sonce že osuši roso in cvetovi niso več vlažni. Cvetove in liste nabirajte v košaro ali skledo, nikakor pa ne v plastično vrečko. Naberite toliko kot potrebujete, ostale rastlinice pa pustite v naravi, naj osrečijo še koga drugega. Nabirajte jih tam, kjer jih je v izobilju.
Nabrane cvetove in liste doma razgrnite na podlago iz kartona ali lesu. Položite v senčen in zračen prostor, občasno jih premešajte, da se bodo lažje sušile.
Po nekaj dneh, ko bodo popolnoma suhe, jih dajte v papirnato ali bombažno vrečko. Če jih boste zaprli v steklen kozarec, lahko v primeru, da niso zadosti posušene, splesnijo.
Kuhanje čaja
Za dva decilitra vode boste potrebovali dve žlički posušenih listov in cvetov trobentic.
Trobentice dajte v skodelico in čez nalijte vodo, ki ste jo prej zavreli. Pokrijte in pustite stati deset minut. Nato precedite, počakajte, da se napitek primerno ohladi in pijte po požirkih. Če imate radi sladek čaj, mu lahko dodate še žličko medu.
Profimedia
Čaj iz trobentic je okusen in zdravilen.
trobentice pomlad zdravje čaj napitek razstrupljanje telesa menstrualne težave nespečnost kašelj
Kaj zdaj berejo drugi