vestnik

Po opozorilu policistov odpovedali domačo tržnico

Vestnik, 28. 3. 2020
Zavod za turizem in razvoj - fb
Domača tržnica v Lendavi (slika je simbolična)
Aktualno

Občinski Zavod za turizem in razvoj Lendava (ZTR) je danes v Lendavi organiziral tako imenovano domačo tržnico, na kateri je mogoče kupiti različne živilske izdelke domačih ponudnikov.To je razburilo nekatere občane, ki menijo, da v razmerah epidemije koronavirusa takega dogodka ne bi smeli organizirati.

Tako tudi predsednik lendavskega občinskega odbora Socialnih demokratov Alen Dominić meni, da je zvedba domače trznice v tem času neodgovorno dejanje. Kot je zapisal na facebook strani ZTR, v tem primeru po njegovem mnenju ne gre za klasično tržnico, temveč za javno prireditev, na kateri se bodo zbirali ljudje. “Raje naredite seznam ponudnikov in promovirajte njihovo prodajo preko vseh možnih kanalov,” je zapisal. 

V ZTR, ki ga vodi Romeo Varga, menijo drugače: “Gre predvsem za prispevek k lokalni ekonomiji. Tudi vas pozivamo, da svoj denar usmerite v proizvode in storitve vaših sosedov. Pandemija bo šla mimo, recesija se bo vlekla,” so zapisali na facebooku. Kot so še pojasnili, ZTR in Občina Lendava s tem sledita pozivu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da bi prebivalstvu zagotovili lokalno prehrano: “Ker se prodaja na tržnicah večinoma izvaja na odprtem prostoru, kjer je z ustreznimi organizacijskimi ukrepi (večji razmiki med stojnicami, omejeno število kupcev, določene poti in razdalje med kupci, uporaba zaščite za usta in nos ter rokavic, razkuževanje, ustrezen nadzor s strani občinskih redarjev) lažje zagotoviti bolj varno oskrbo državljanov s hrano kot v zaprtih prostorih. Tudi v Lendavi bomo tako zagotovili vse potrebne ukrepe, da bomo varno izpeljali prodajo na stojnicah.”

Tudi podžupan Igor Kulčar meni, da to v danih razmerah ni smotrno, a dodaja: "Je pa res, da je ministrstvo za kmetijstvo posredovalo občinam dopis, da omogočijo prodajo domačim ponudnikom hrane." V omenjenem dopisu ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec župane nagovarja, da razmislijo o ponovnem odprtju tržnic, saj prav tako meni, da je na njih lažje zagotoviti varnost občanom kot v zaprtih prostorih: "Z vladnim odlokom, ki ureja začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom Republike Slovenije, prodaja živil na tržnicah namreč ni prepovedana. Je pa prepovedana prodaja drugih izdelkov (obutve, obleke, suhe robe in podobno)."

Vendar se prireditev, za katero na soboški policijski upravi pravijo, da je bila prijavljena 16. januarja, vseeno ni zgodila. "Policisti so danes pri izvajanju rednih nalog kot tudi nalog glede preprečevanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) opazili, da v mestu postavljajo stojnice. Organizatorja so opozorili na določbe vladnega odloka o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji. Organizator je opozorila policistov upošteval," še pojasnjujejo. 

Lendavski župan Janez Magyar pravi, da so se v ZTR pred organizacijo dogodka o vsem pozanimali pri policiji in imeli vsa potrebna dovoljenja. Kot pravi, niso dobili nobenega pojasnila, da bi bilo z izvedbo tržnice kaj narobe, zato se mu ravnanje policistov ne zdi korektno. "Lahko bi nam že včeraj z enim klicom sporočili, da dogodka ne smemo organizirati, ne pa da so se danes pripeljali na kraj dogodka z dvema policijskima voziloma in tu izvajali neke represivne prijeme. Mi smo samo v dobri veri sledili pozivu ministrice, prišlo je že šest razstavljavcev, imeli smo varnostnika, razkužila in vse drugo, kar je potrebno za varnost obiskovalcev. Vsemu temu bi se izognili, če bi nas s policije samo pravočasno obvestili, zato res ne razumem njihovega ravnanja," pravi Magyar. 

domača-tržnica lendava