vestnik

Pomurski domovi za starejše občane: Ponekod omejitev obiskov, drugod zaprtje

Marina Vrbnjak, 7. 7. 2020
Damjana Nemeš
V Domu Kuzma so obiske omejili in jih omogočijo le ob predhodni najavi.
Aktualno

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je minuli teden odločitev o tem, ali domove za starejše ponovno zapreti ali še dovoliti obiske tam, kjer okužb ni, prepustilo direktorjem domov - glede na epidemiološko sliko v lokalnem okolju. Preverili smo, kako so se odločili v Pomurju.

V Domu starejših občanov Ljutomer so se zaradi povečanih tveganj in slabše epidemiološke situacije v občini Ljutomer odločili za zaprtje vrat za obiskovalce. Prav tako niso dovoljeni izhodi stanovalcev. kot so povedali, so pri svoji odločitvi upoštevali priporočila Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ministrstva za zdravje, ki ob povečanih tveganjih in slabši epidemiološki situaciji na območju lokalne skupnosti priporoča začasne ukrepe. "O naših ukrepih smo seznanili in se posvetovali tudi s področno epidemiologinjo. Zavedati se moramo, da imamo na območju Občine Ljutomer trenutno 3 aktivne okužbe zunaj našega doma. Na začasne ukrepe bomo sprotno prilagajali epidemiološki situaciji v lokalnem okolju," so še povedali. 
Za zaprtje vrat za obiskovalce so se odločili tudi v Domu starejših občanov Gornja Radgona. »Ravnamo se po priporočilih Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter imamo soglasje epidemiologinje ter regijske koordinatorke, prav tako pa tak ukrep priporoča naš domski zdravnik,« je pojasnil direktor Marjan Žula. Doslej so se v Domu uspeli ubraniti pred okužbo in želijo še nadalje ohranjati takšno stanje pri svojih stanovalcih in zaposlenih. »Kar verjamem, da je interes vseh naših uporabnikov, vključno s svojci in lokalnim okoljem,« je še dodal. Tudi v Dom Janka Škrabana v Beltincih je sprejel odločitev, da do nadaljnjega zapre vrata za vse obiskovalce.

zd-ljutomer, ljutomer
Marina Vrbnjak
V Domu starejših občanov Ljutomer so se zaradi povečanih tveganj in slabše epidemiološke situacije v občini Ljutomer odločili za zaprtje svojih vrat za obiskovalce. Prav tako niso dovoljeni izhodi stanovalcev.

V Domu Kuzma pa so obiske omejili in jih omogočijo le ob predhodni najavi. »Skrbno spremljamo razmere ob porastu števila okuženih z novim koronavirusom ter zelo natančno spremljamo tudi epidemiološko sliko v pomurski regiji,« je povedala direktorica Jožica Baša. Za zaprtje se zaradi ugodne epidemiološke slike v svoji okolici prav tako niso odločili v Domu starejših Lendava. »Smo pa izdali navodila o poteku obiskov v Domu starejših Lendava, za kar smo se odločili glede na povečan porast okužb v Sloveniji in preprečitev vnosa v dom,« je poudaril direktor Franc Špilak.

Tudi stanovalcem Doma starejših Rakičan še vedno omogočajo pravico do osebnega stika, s tem, da se obiski izvajajo po posebnem protokolu samo po predhodni najavi, ob upoštevanju vseh varnostno-higienskih ukrepov. »V kolikor se bo tudi v Prekmurju poslabšala epidemiološka slika, tudi v našem zavodu ne izključujemo možnosti popolnega zaprtja,« je pojasnila Jožica Hudžar, pomočnica direktorja.

"Nismo se odločili za zapiranje, imamo pa koordinirane obiske," pa je povedala Sanda M. Gavranovič, regijska direktorica, SeneCura Central SI. V domovih SeneCura v Sloveniji, tudi v SeneCura Dom starejših občanov Radenci, upoštevajo tako navodila pristojnih institucij kot tudi sledijo svojim lastnim internim protokolom, ki jih uporabljajo za različne faze oziroma stopnje verjetnosti oziroma nevarnosti okužb glede na dogajanja v državi. "Tako imamo v primeru, ko se v bližnji okolici in lokalni bolnišnici pojavljajo okužbe, fazo III. v kateri obiski niso prepovedani, ampak so usklajeni z osebjem in ob upoštevanju vseh smernic, higienskih ukrepov ter pozivanju svojcev, stanovalcev, zaposlenih in zunanjih partnerjev k odgovornemu ravnanju," je še pojasnila.

Omejevanje pravic mora biti sorazmerno

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob tem opozoril, da je omejevanje pravic – kot je recimo prepoved izhodov - v krizi sicer dopustno, a mora biti sorazmerno, obstajati pa mora jasna zakonska podlaga. "Posegi v človekove pravice in temeljne svoboščine, za katere se oceni, da so glede na epidemiološko situacijo nujni, morajo biti dobro premišljeni in pretehtani ter ustrezno zakonsko podkrepljeni. Pri sprejemanju novih ukrepov, tako na zakonski kot podzakonski ravni pa je treba upoštevati človekove pravice in temeljne svoboščine, sorazmernost, nediskriminacijo in predvsem tudi potrebo po transparentnem sprejemanju predpisov," je pojasnil. Izhodi stanovalcev starejših pa so lahko prepovedani zgolj, če za to obstaja zakonska podlaga oziroma če dobijo stanovalci odločbo, na podlagi katere imajo možnost sodnega varstva.

Po včerajšnjem posvetu vlade je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Ciglar Kralj sicer razkril, da bo Vlada domove za starejše občane in ostale socialno-varstvene ustanove vključno z zapori kmalu razglasila za ogrožena območja. S tem bodo vzpostavili pravno podlago za sprejemanje ukrepov v zvezi s koronavirusom, tako bodo lahko denimo odločili o zaprtju domov.
domovi-za-starejše janez-ciglar-kralj