vestnik

Šolniki in zaposleni v zdravstvu nič več v karanteno, po tveganem stiku se bodo testirali vsak dan

Vestnik.si, 17. 1. 2022
Damjana Nemeš
Učenci, dijaki in študenti bodo po novem upravičeni do nabave 20 testov HAG za samotestiranje na mesec.
Aktualno

Vlada je na dopisni seji dopolnila člene Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19

Od srede bodo določene nove izjeme pri odhodu v karanteno ob tveganem stiku z okuženim. Od 19. januarja tako v karanteno ne bo treba zaposlenim v zdravstvu, sociali ter vzgoji in izobraževanju, a se bodo ob tveganem stiku vsakodnevno sedem dni testirati s hitrimi antigenskimi testi ali testi za samotestiranje ter uporabljati FFP2-masko.
Prav tako morajo zaposleni obvestiti svojega delodajalca, če so bili v tesnem stiku z okuženo osebo izven delovnega procesa. V tem primeru se morajo prav tako sedem dni testirati.
Izjeme pri karantenah so bili do sedaj cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva, preboleli, ki so imeli pozitivni PCR-test pred največ 45 dnevi in cepljeni prebolevniki.
Poleg omenjenih novih izjem v karanteno ne bodo napoteni tudi učenci, dijaki in študentje, ki so bili v stiku z okuženim sošolcem pri pouku, temveč se bodo v tem primeru sedem dni testirali v šoli s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje.
Učenci, dijaki in študenti bodo tako po novem upravičeni do nabave 20 testov HAG za samotestiranje na mesec, doslej so bili upravičeni do 15.
dopisna-seja vlad karantene