vestnik

Počivalšek: Dopust na Hrvaškem naj bi bil možen od junija naprej

Vestnik, 7. 5. 2020
Pixabay
Dopustovali bomo drugače kot smo vajeni.
Aktualno

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes sporočil, da bo država turizmu še dodatno pomagala, ker je to panoga, ki jo je epidemija prizadela na najbolj drastičen način. "Turizem ni na kolenih, ampak na tleh," je izpostavil.

Počivalšek je sporočil, da so bili ukrepi za področje turizma v prvem in drugem svežnju sprejeti dovolj hitro, potrebni pa so tudi dodatni ukrepi. Tako država s predlogom novih ukrepov sporoča, da turizem ostaja naša prioriteta tudi po krizi.

V tretjem protikoronskem svežnju bodo tudi naslednji štirje ukrepi: 

- uvedba skrajšanega delovnega časa

- podaljšanje veljavnosti ukrepov iz prvega in drugega svežnja še za štiri mesece oziroma do konca leta

- zagotovitev likvidnostnih sredstev za preživetje podjetij

- nepovratna evropska sredstva za ponoven zagon v višini 16 milijonov evrov

Cilji države so, da se ohranijo delovna mesta v turizmu, da se zadržijo kakovostni kadri, predvsem pa želijo manjšim ponudnikom pomagati, da preživijo mrtve dele leta. Ocena turistične stroke se namreč glasi, da bo okrevanje turizma trajalo do pet let. 

Gospodarsko ministrstvo in NIJZ tudi že pripravljata tako imenovane koronastandarde oziroma pravila, po katerih se bomo kot turisti in ponudniki storitev vedli v prihodnje. V prihodnjih dneh bodo tudi predstavljeni ukrepi za restavracije, hotele in druge ponudnike. Počivalšek je poudaril, da bodo ukrepi življenjski. 

renkovci, koronavirus, minster-zdravko-počivalšek, lušt, paradajz
Nataša Juhnov
Minister Zdravko Počivalšek.

"Glavno vprašanje vseh je, če in kako bomo letos dopustovali," tako minister, ki dodaja, da je vsem v interesu, da bi turizem letos lahko zaživel. Kdaj se bodo storitve odpirale, bo jasno glede na zdravstveno sliko, kjer morajo priti do pozitivnih rezultatov. Počivalšek je tudi pojasnil, da se je že sestal s hrvaškim kolegom in se usklajujejo, kakšen bo prehod meje, kako bo z dopustovanji in podobno. Izpostavil je, da se bo turizem sproščal v dveh korakih. V drugi polovici najprej za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem, v juniju pa še za ostale. Ali bo za prehod meje potreben opravljen test, še ni znano, saj bosta mnenje o tem podala oba nacionalna inštituta za javno zdravje. Z ostalimi sosednjimi državami pa še niso dogovorjeni. Odzval se je tudi na časovnico, ki se prikazuje po družbenih omrežjih in kaže, kdaj naj bi se katere storitve odprle. Počivalšek pomirja, da še nič ni odločeno, bodo pa ukrepi sprejeti tehtno in ne enostransko. 

koronavirus turizem