vestnik

Dopust v Črni gori: Ob nepravem času na nepravem mestu

ZŠ/ABE, 18. 4. 2018
Sašo Bizjak
Sveti Štefan je sicer še vedno obljudeni kraj.
Aktualno

V neusmiljenih obračunih med črnogorskimi narkokarteli žrtve tudi povsem nedolžni ljudje. 

Ni treba čez ocean, v Južno ali Latinsko Ameriko, da bi bili priča uličnim obračunom med pripadniki narkokartelov. Tudi v naši bližini zadnjih nekaj let divja prava vojna med klani, ki se ukvarjajo s preprodajo droge. Kot namreč pišejo srbski, hrvaški in črnogorski mediji, situacija v Črni gori ta čas ni daleč od uvedbe izrednih razmer. Pa ne zaradi groženj od zunaj, pač pa zaradi neusmiljenih obračunov med dvema kriminalnima združbama, v katerih so bili žrtve tudi povsem nedolžni ljudje, ki so se po naključju znašli na mestu obračuna med člani dveh sprtih mafijskih klanov, tako imenovanih škaljarjev in kavčanov (klana sta poimenovana po obrobnih predelih Kotorja, Škaljarih in Kavčanih). Nedavno je tako v Podgorici med strelskim obračunom sprtih strani življenje izgubil naključni gost, ki je sedel v enem izmed lokalov, ko so pripadniki enega klana napadli pripadnike sovražnega.



Na škaljarje in kavčane je leta 2014 razpadel tako imenovani kotorski klan, znan po tihotapljenju prepovedane droge. Razlog tiči v pošiljki 300 kilogramov kokaina, vredni 15 milijonov evrov, ki je iz Južne Amerike prispela v špansko Valencio. Namesto, da bi pošiljko prevzel kotorski klan, naj bi si jo v celoti prisvojili pripadniki škaljarskega dela klana, podobno se je zgodilo tudi leta 2016. In potem se je začela brutalna vojna, ki je v manj kot štirih letih terjala vsaj 20 smrtnih žrtev, večinoma pripadnikov škaljarskega klana.
Urednik Vijesti Mihailo Jovović kot eden redkih v Črni gori odkrito govorijo o spregi mafije in oblasti.


Črna gora živi tudi od turizma, a kdo bi hotel na dopust v državo, v kateri mafijci obračunavajo po mestnih ulicah?


Za Slobodno Dalmacijo je med drugim povedal, da v Črni gori že dalj časa deluje sedem ali osem mafijskih klanov. "Leta in leta so jih varnostni organi pustili pri miru, verjetno zato, ker je šlo za neke vrste sodelovanje s pripadniki državnih služb, policije, varnostnih služb in sodišč. Zdaj je klanom prepuščeno, da obračunajo med seboj in se pobijejo, država po nekaterih mnenjih nima moči, da reši problem. Vrh policije bi bil moral odstopiti že pred tremi leti, ko so eskalirali prvi obračuni, ne pa zdaj. Država ni pravočasno ukrepala, ni bilo niti politične volje, da se problem reši, zato so zdaj ogroženi nedolžni ljudje," je vzrok za strah na ulicah Podgorice pojasnil Jovović. In dodal še pomemben element: Črna gora živi tudi od turizma, a kdo bi hotel na dopust v državo, v kateri mafijci obračunavajo po mestnih ulicah?

2593f3d3c41be4d69bec07846a79cbde
Blic.rs
Posledice obračuna med kriminalnimi združbami v Črni gori.

Vijesti.me
Jovan Jovanović je eden vidnih predstavnikov črnogorskega kriminalnega podzemlja. 
črna gora turizem kriminal klani