vestnik

Dosežki na nacionalnem preverjanju znanja se ne bodo upoštevali pri vpisu v srednjo šolo

Vestnik, 13. 4. 2021
Aleš Cipot
Dosežki na nacionalnem preverjanju znanja se ne bodo upoštevali pri vpisu v srednje šole. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ministrica Simona Kustec je izdala sklep, s katerim se spreminjajo merila za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v srednješolske izobraževalne programe za šolsko leto 2021/2022

V postopku vpisa kandidatov v srednje šole se v primeru omejitve vpisa upošteva Sklep o merilih za izbiro kandidatov iz leta 2008. Ta določa, da se pri omejitvi vpisa kandidati izbirajo na podlagi razvrstitve z uporabo točk iz zaključenih ocen obveznih predmetov zadnje triade osnovne šole. Poleg tega sklepiz leta 2008 tudi določa, če se na spodnji meji razvrsti več kandidatov z istim številom točk iz ocen, se izbira med njimi nato opravi na podlagi točk, doseženih na nacionalnih preverjanjih znanja iz slovenščine (oziroma madžarščine ali italijanščine kot maternega jezika) in matematike.

Ker je bila zaradi epidemiološke situacije v državi sprejeta odločitev, da se sicer nacionalno preverjanje znanja na osnovnih šolah za učence 9. razredov v tem šolskem letu sicer izvede, vendar pa se dosežki na nacionalnem preverjanju znanja ne bodo upoštevali pri vpisu v srednje šole, je bilo treba navedeni sklep v tem delu popraviti oziroma spremeniti.

V primeru, da se na spodnji meji razvrsti več kandidatov z istim številom točk iz ocen vseh obveznih predmetov zadnje triade osnovne šole, se izbira med njimi namesto uporabe točk, doseženih na nacionalnem preverjanju znanja, opravi na podlagi uporabe seštevka točk, pridobljenih iz zaključnih ocen iz 7., 8. in 9. razreda osnovne šole pri predmetih slovenščine (italijanščina oziroma madžarščina kot materni jezik), matematika in prvi tuji jezik. Taka rešitev je bila v primeru omejitve vpisa izvedena tudi za lansko generacijo devetošolcev, ki nacionalnega preverjanja niso pisali.

simona-kustec šola npz nacionalno-preverjanje-znanja