vestnik

Te ekipe so priprave najboljše langaše

Jože Gabor, 9. 8. 2020
Jože Gabor
V Gaberju so pripravili drugi Festival langaša.
Aktualno

Pred vaškim domov v Gaberju so drugič organizirali kulinarično prireditev Festival langaša.

Zaradi pandemije je bila prireditev precej bolj skromna, kot prejšnje leto, saj ni bilo kulturnega in zabavnega programa ter drugih spremljevalnih dogodkov. Lani je bil Festival langaša v sklopu tradicionalne tridnevne prireditve Vaški dnevi v Gaberju.

Nastopili so ljudski pevci in godci Gaberski mantraši, ki so imeli tudi tekmovalno ekipo, ki je pripravljala ljudsko jed. Langaš, ki je priljubljena jed v Gaberju in tudi mnogih drugih krajih Prekmurja ter v bližnjih pokrajinah sosednjih držav, pa so organizatorji sproti pripravljali in cvrli tudi za obiskovalce, ki so jih lahko odnesli s sabo. Organizator prireditve je bila Krajevna skupnost Gaberje skupaj z društvi iz vasi.

langaši, gaberje, festival-langaša, kulinarika
Jože Gabor
V Gaberju so pripravili drugi Festival langaša.

Langaš je pripravljalo devet ekip. Ocenjevala jih je komisija, ki je izbirala najboljše, pripravljene po tradicionalni recepturi, izbrali pa so tudi najboljšega med inovativnimi, saj je znano, da gospodinje in gospodinjci radi to jed pripravijo tudi nekoliko na svoj način. Po mnenju ocenjevalne komisije je najboljše langaše pripravila tričlanska ekipa Turističnega društva Gaberje, drugo je bilo Društvo kmetic Turnišče, tretji pa Gaberski mantraši. Najbolj inovativen je bil langaš Društva kmetic Turnišče. Predsednica ocenjevalne komisije je bila upokojena učiteljica kuhanja v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci Zdenka Tompa, članici pa sta bili poznavalki prekmurske kulinarike Magdalena Rudaš in Marija Kiraly – Muca. Zdenka Tompa je povedala, da so ob ocenjevanju tekmovalnim ekipam tudi svetovali, kaj narediti, da bi bili langaši še boljšega okusa in lepši na pogled.

langaši, gaberje, festival-langaša, kulinarika
Jože Gabor
V Gaberju so pripravili drugi Festival langaša.

Dan pred Festivalom langaša so po besedah predsednice KS Gaberje Helene Antolin Tibaut v vaškem domu v Gaberju organizirali delavnico z naslovom Langaš kot element kulturne dediščine. Sodelujoči so razpravljali o lokalni kulinarični dediščini in njeni promociji ter njenem vključevanju v lokalno turistično ponudbo. Delavnico je organiziralo Turistično društvo Gaberje v okviru mednarodnega projekta DediščiNAdlani. Projekt izvaja društvo skupaj s partnerji v okviru javnega poziva LAS Pri dobrih ljudeh in ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

gaberje festival-langaša kulinarična-prireditev