vestnik

Drugi krog volitev v Pomurju: V Ljutomeru Karbi, na Tišini Horvata

Timotej Milanov, 29. 11. 2018
Nataša Juhnov
Volišče v Ljutomeru, kjer bodo v nedeljo volivci še enkrat oddali svoj glas 
Aktualno

V osmih pomurskih občinah bodo na volišča odšli še enkrat, večina kandidatov pred nedeljo izraža optimizem, obljube volivcem pa gradijo v upanju na evropska sredstva.

Drugi krog županskih volitev bo v nedeljo v osmih pomurskih občinah. Pred prvim krogom letošnjih lokalnih volitev je bilo največ zanimanja širše javnosti za volitve v Lendavi, kjer se je dosedanji župan Anton Balažek po šestnajstih letih županovanja odločil, da se ne bo potegoval za vnovičen mandat. Balažek je bil sicer izvoljen za občinskega svetnika na listi stranke Desus. V drugi krog sta se uvrstila Dejan Süč, devetindvajsetletnik, ki je bil med drugim doslej na občini pristojen za koordinacijo projekta kandidature Lendave za evropsko prestolnico kulture leta 2025, in podjetnik Janez Magyar, znan kot lastnik družbe Prekmurec, pod okriljem katere delujejo trgovine z madžarskim blagom Hungarikum. Süč, ki je zmagal v prvem krogu, pričakuje uspeh tudi v nedeljo: "Mislim, da nam je uspelo v lokalnem okolju zasaditi pozitivno idejo, in verjamem, da nas bodo ljudje podprli." Tudi Magyar, sicer kandidat SDS in NSi, pričakuje zmago. "Dober rezultat pričakujem tudi na podlagi podpore nekaterih kandidatov iz prvega kroga, ki so na družbenih omrežjih in v javnosti svoje volivce pozvali, naj volijo zame." Listi SDS in Zmoremo - Lista Dejana Süča sta dobili tudi največ svetnikov v lendavskem občinskem svetu.

Kdo kje šepa in kdo hiti naprej

V občini Ljutomer se bo morala Olga Karba za svoj tretji zaporedni županski mandat pomeriti s kandidatom z istim priimkom, gre za znanega novinarja Dejana Karbo, ki na volitvah nastopa kot kandidat SD. "V nedeljo odločamo, ali bomo porabili denar za javne zavode in visoke cene vode ali pa bomo nadaljevali razvoj, obnovo cest, podporo gasilcem, društvom in podjetništvu," pravi Karbova, medtem ko ima protikandidat seveda povsem drugačno mnenje o stanju v občini. "Upam, da se bo Ljutomer odločil za spremembe, saj so te nujne. Šepamo tako na področju črpanja evropskih sredstev kot tudi pri prodornosti turistične ponudbe. Mladi nam uhajajo, obrtna zbornica nam hira, obstoječa poslovna cona pa je premajhna," pravi Karba, ki so ga pred drugim krogom podprli tudi v občinskih odborih NSi in SLS.


3b59ee5167dba897d240d5d0afcd8968


Med večjimi pomurskimi občinami bodo volivci še enkrat odšli na volišča v Gornji Radgoni, kjer je aktualni župan Stanko Rojko pred drugim krogom optimist. "Veselim se drugega kroga, saj verjamem, da mi bodo volivci še enkrat zaupali to odgovorno nalogo. Občino bomo peljali naprej predvsem na področju podpore industrije, turizma in razvoja športne infrastrukture." Njegov protikandidat, nekdanji dolgoletni ravnatelj radgonske osnovne šole Dušan Zagorc, ki je županski kandidat SMC, je po lastnih besedah čas od prvega do drugega kroga izkoristil za povezovanje z drugimi županskimi kandidati iz prvega kroga. "Ugotovili smo, da imamo podobne programe, in dobil sem njihovo podporo. Zato grem z optimizmom v drugi krog."

Kdo je najboljši kandidat

Od kandidatov v drugem krogu je bil pred dvema tednoma najbližje županskemu mandatu aktualni tišinski župan Franc Horvat, ki je dobil 49,63 odstotka glasov, kot pravi, mu je zmanjkalo le devet glasov, a se zaveda, da se v drugem krogu igra začne znova. "Tekma za vodenje naše občine še ni zaključena. Volivci morajo sami presoditi, kdo je najboljši kandidat," pravi Horvat, kandidat SLS, ki ga je zmotilo, da se protikandidat z njim ni želel soočiti v oddaji lokalne televizije. Sam največ možnosti za razvoj občine prav tako vidi v nadaljnjem prizadevanju občine pri črpanju evropskih sredstev. Če želi to storiti, bo moral premagati kandidata NSi Ivana Horvata, sicer pomočnika direktorja gornjeradgonskega zdravstvenega doma. "Glede na rezultate iz prvega kroga bi si želel boljše izhodišče pred nedeljo, a tudi ti niso tako slabi, da jih ne bi mogli spremeniti v zmago," pravi Ivan Horvat, ki bi si po lastnih besedah v primeru zmage kot župan v prvi vrsti prizadeval za občino, ki bo razbremenila družinske proračune.


4f06ae89fb26ba40a68c412c4a72a4db
Sašo Bizjak
V osmih pomurskih občinah bodo na volišča odšli še enkra.


Zanimivo bo tudi v občini Cankova, kjer je dolgoletnega župana Draga Vogrinčiča v prvem krogu premagal podpredsednik Nogometne zveze Slovenije Danilo Kacijan, ki je prejel celo več kot 49 odstotkov glasov. "V prvem krogu je prišlo na volišča več kot 75 odstotkov volivcev, kar pomeni, da si ljudje želijo sprememb in jih tudi pričakujejo. Tudi v drugem krogu pričakujem dobro volilno udeležbo in zmago, kajti občina Cankova je v tem trenutku zaostala v primerjavi z okoliškimi občinami, jaz pa želim, da smo pred njimi. Najprej moramo mladim omogočiti, da se bodo lahko vrnili domov, vrtec je v katastrofalnem stanju, v Gerlincih še vedno nimamo vodovoda, kar je sramota, izzivov je torej veliko," pravi Kacijan. Vogrinčič izpostavlja, da se je občina v času njegovega županovanja odlikovala z urejenimi proračuni in številnimi pripravljenimi projekti: "Kot prvi slovenski občini nam je uspelo uspešno izpeljati projekte v sodelovanju z dvema avstrijskima občinama, kar nam omogoča, da se bomo lahko potegovali tudi za evropska sredstva, namenjena čezmejnim projektom. Prav tako imamo že pripravljene projekte za dokončanje vodovoda v Gerlincih in kanalizacije v vseh ostalih naseljih v občini. Volivcem pa vedno govorim resnico, zato nikoli ne bom obljubljal tistega, česar ne morem izpeljati."
V nedeljo bodo v Pomurju volili še v dveh občinah na desnem bregu Mure, kjer se aktualni župan ni odločil za vnovično kandidaturo. V občini Apače se bosta za naslednika Franca Pižmohta pomerila Andrej Steyer in Zvonko Bevk, v občini Radenci pa bo Janeza Rihtariča nadomestil Roman Leljak ali Emil Šmid. Drugi krog bo še v prekmurski občini Turnišče, kjer se aktualni županji Vesni Jerala Zver vanj ni uspelo uvrstiti; v drugem krogu se bosta srečala Borut Horvat (SDS) in Stanislav Sobočan (NSi).

lokalnevolitve2018 pomurje vestnikvolitve2018