vestnik

(Drugi krog županskih volitev) V Pomurju več tesnih izidov

STA, Vestnik, 5. 12. 2022
Maja Hajdinjak
Urška Mauko Tuš je nova županja Gornje Radgone.
Aktualno

V Pomurju so volivci v nedeljo izbrali župane v šestih občinah, v sedmi pa županjo. V večini občin so bili izidi precej tesni, tudi v Lendavi, kjer se vrača nekdanji župan in sedanji poslanec Janez Magyar (SDS), ter v Gornji Radgoni, kjer so prvič dobili županjo, Urško Mauko Tuš (skupina volivcev). Ponekod je šlo le za nekaj deset glasov.

Medtem ko je bila zmaga Darka Anželja (SD) v Murski Soboti očitna, zbral je slabih 65 odstotkov glasov, sta se v Lendavi ob štetju glasov precej časa v vodstvu izmenjavala Magyar in sedanji podžupan Ivan Koncut (SD). Na koncu je slavil Magyar z dobrimi 55 odstotki glasov. Po razglasitvi rezultatov je povedal, da občanov ne bo razočaral, vrnitve na župansko mesto je bil vesel, zmago pa posvetil vsem, ki so mu pri tem pomagali.

andrej-mešič, damjan-anželj, anželj, mešič, 2-krog, moms, lokalne-volitve-2022, anželj-vs-mešič
Jure Kljajić
Lokalne volitve 2022. Kandidata 2. kroga v MOMS.



Obljubil je, da bo župan vseh, tudi tistih, ki ga niso volili. Prepričan je, da bo v občinskem svetu uspel sestaviti večino. Napovedal je, da se bo najprej lotil priprave proračuna za prihodnje leto, ki ga v Lendavi še nimajo, in da bo skupaj z občinsko upravo vanj vključil tudi vsebine, ki jih je obljubil med kampanjo. Magyar verjame, da bodo svetniki predlog proračuna v prvo branje dobili še letos.

Protikandidat Ivan Koncut je bil sicer zadovoljen, ker so v drugem krogu izboljšali rezultat, razočaran pa, ker ni zmagal. Odločil se je za popoln umik iz politike, tudi zato, ker so po njegovih besedah z nasprotne strani prihajala podtikanja in žalitve. Je pa Magyarju v novem mandatu zaželel srečo. Volilna udeležba je bila nekaj manj kot 41-odstotna. Magyar je prvem krogu zbral slabih 49 odstotkov glasov.

občina-lendava, lokalne-volitve, janez-magyar
Leon Novak/Lendavainfo
Veselje v taboru novega župana lendavske občine Janeza Magyarja.


V Gornji Radgoni se je za župansko mesto potegovalo pet kandidatov, v drugem krogu tudi tam razlika ni bila velika. Mauko Tuš je zbrala slabih 52 odstotkov glasov in premagala Davida Roškarja, ki ga je podprl prejšnji župan Stanislav Rojko s skupino volivcev. Mauko Tuš je v predvolilni kampanji kot skupni izziv zaradi visoke zadolženosti občine postavljala v ospredje črpanje državnih in evropskih sredstev, spodbujanje turizma in ureditev avtobusne postaje. Po objavi rezultatov je povedala, da so ljudje v programu njene liste prepoznali, da govorijo iskreno in da bodo njihovi predlogi upoštevani.

puconci, volitve
Andrej Bedek
Volitve v Puconcih


Tesen izid so imeli tudi v občini Puconci. Od petih kandidatov sta se v drugi krog uvrstila Uroš Kamenšek (SLS), med drugim je predsednik Pomurske turistične zveze, in Branko Ritlop (SD). Prvi je v drugem krogu zbral slabih 51 odstotkov glasov oziroma zgolj 48 več kot protikandidat.

župani, 2022, volitve
vestnik
drago legen veržej


Pri Svetem Juriju ob Ščavnici pa je bila razlika še manjša, le 21 glasov. Toliko več jih je zbral Andrej Vrzel in premagal sedanjega župana Antona Slano. V Rogašovcih sta se pomerila Rihard Peurača, dobil je dobrih 65 odstotkov glasov, in Martin Ficko, v Veržeju pa Darko Legen in Rastko Škrjanec. Prvi je zbral slabih 54 odstotkov glasov. V vseh treh občinah so vsi kandidirali s podporo volivcev.

občina-rogašovci, rihard-peurača, lokalne-volitve
Damjana Nemeš
Rihard Peurača je novi župan Občine Rogašovci.

volitve župan regije izidi