vestnik

Drugi paket mora biti uveljavljen do konca meseca

Vestnik, 4. 4. 2020
STA
Jelko Kacin
Aktualno

Ob enajsti uri sta izjavo o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom podala minister za javno upravo Boštjan Koritnik in vladni govorec Jelko Kacin.

Kot je uvodoma povedal Jelko Kacin, se je povečalo število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni negi.
Vlada je tudi začela s pripravo drugega protikoronskega svežnja, pri čemer bo upoštevala predloge in pripombe, prejete ob obravnavi prvega paketa, hkrati pa predloge štirih delovnih skupin. Skupino za področje gospodarstva in kmetijstva vodi Zdravko Počivalšek, skupino za področje financ vodi Andrej Šircelj, skupino za delo družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, skupino za predloge opozicije in nevladnih organizacij pa vodi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenjak. Vse skupine bodo vladi in vladni skupini - gre za skupino pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, ki je sodelovala že pri pripravi prvega svežnja - predale poročilo s predlogi do četrtka in na tej podlagi bo svetovalna skupina pripravila predlog smernic za drugi paket, ki bo šel nato v proces usklajevanja.
»Cilj je jasno postavljen, drugi paket mora biti uveljavljen do konca tega meseca,« je poudaril Kacin.
Hkrati ministrska ekipa preučuje možne ukrepe za povečanje likvidnosti gospodarstva. Prav ta dva sklopa, torej nesprejeti predlogi dopolnil in ukrepi za povečanje likvidnosti, bosta "bistvo drugega svežnja".

Boštjan Koritnik
Bobo
Boštjan Koritnik

Odgovornost na predstojniku

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je predstavil aktualne in načrtovane ukrepe s svojega področja. Uvodoma je povedal, da je v zadnjem tednu ogromno prebivalcev urejalo začasno prebivališče. »Prijavljeno stalno in začasno prebivališče ne pomeni prostega migriranja med eno in drugo lokacijo,« je opozoril. V zadnjih 3 dneh je bilo na dan oddanih 3000 vlog.

Posebna navodila so prejele tudi upravne enote, ostajajo odprte in izvajajo vse nujne postopke, ter tako omogočajo, da se nekatere dejavnosti nemoteno izvajajo. Med nujne postopke na upravnih enotah so dodali izdajo aktov nujnih za gradnjo, izdajo dovoljenj za izvajanje pridobitne dejavnosti ter odločanje o pravicah, od katerih je odvisen gmotni položaj stranke, je povedal minister Koritnik.

Glede dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v čas virusa Covid19, za vse tiste v javnem sektorju, pa je poudaril, bo odgovornost na predstojniku. "Upoštevati bo moral stopnjo obremenitev, nevarnosti za posameznega zaposlenega in višino sredstev, ki ga bo imel organ na voljo v ta namen.
Na vprašanje, če bodo tudi ministri in državni sekretarji bodo dobili ta dodatek, pa je odgovoril, da zakon dodelitev dodatka omogoča vsem, ki v času epidemije opravljajo prekomerno ali dodatno ogrožujoče delo, odločitev, komu bo pripadal, pa je izključno v rokah predstojnika. Iz tega torej sledi, da bo o morebitnem dodatku ministrski ekipi in državnim sekretarjem, ki so bili v okviru nedavnega »solidarnostnega« znižanja plač državnim funkcionarjem deležni 30-odstotnega znižanja plače, morala odločiti sama vlada oziroma premier Janez Janša.
Spomnil je tudi na dodatek za delo v rizičnih razmerah, ki je v višini 65 odstotkov določen v kolektivni pogodbi za javni sektor. Ker kolektivna pogodba tega dodatka ne ureja podrobno, so na ministrstvu podali pobudo za razlago te določbe na komisijo za razlago kolektivne pogodbe. Tudi za ta dodatek pa so zagotovili financiranje iz proračuna.
koronavirus jelko-kacin boštjan-koritnik