vestnik

Društvo novinarjev Slovenije za paket pomoči medijem in proti mačehovskemu odnosu države

Vestnik, 25. 4. 2020
Pixabay
Slika je simbolična
Aktualno

“Medtem ko druge države sprejemajo posebne sheme pomoči za medije, ki jih je izguba oglaševalskih prihodkov zaradi pandemije hudo prizadela, je ministrstvo za kulturo včeraj sporočilo, da ne more zagotoviti niti izplačila sredstev iz že v letu 2019 zaključenega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2020,” opozarjajo v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in dodajajo, da je bil razpis zaključen že 28. oktobra 2019, projekti so bili izbrani, mediji pa so jih začeli izvajati in tudi podpisali pogodbe.

Pri tem navajajo odgovor ministrstva, kjer so zapisali, da lahko zagotovijo le “do 30 odstotkov sredstev dodeljenih sredstev na osnovi javnega razpisa JPR-MV-2020, ko bodo začeli prihajati prvi zahtevki z dokazili za izplačilo.  Preostala sredstva bodo izplačevali po sprejemu rebalansa proračuna.  Žal pa zaradi znanih razmer v državi, ki se hitro spreminjajo, ne moremo z gotovostjo vedeti, ali bomo lahko zagotovili izplačilo vseh sredstev.”

V DNS izpostavljajo, da mediji zaradi tega ne bodo mogli nadaljevati z izvedbo projektov, saj bi morali kljub krizi zagotoviti polovico lastnih sredstev in založiti drugo polovico. “Zahtevek za izplačilo subvencije namreč lahko predložijo šele, ko lahko dokažejo porabo sredstev, ob tem pa imajo zagotovilo le za izplačilo 30 odstotkov dodeljene subvencije. Takšno ravnanje pristojnega ministrstva je neodgovorno in kaže na popolnoma mačehovski odnos do medijev. Med njimi se na sredstva iz medijskega sklada najbolj zanašajo manjši in lokalni mediji ter programi posebnega pomena, ki imajo po zakonu posebno funkcijo in obveznosti v javnem interesu in so prav zato upravičeni do javnih sredstev. To so mediji, katerih preživetje je že v normalnih okoliščinah v precejšnji meri odvisno od javnih sredstev. V društvu novinarjev najostreje obsojamo politiko, ki v imenu reševanja enih uničuje druge, kot sta na primer kultura in mediji. Slovenski medijski prostor je majhen in jezikovno omejen, zato je še bolj ranljiv od velikih trgov. Poleg tega se je prav v epidemiji pokazala neprecenljiva vrednost medijev pri obveščanju javnosti in ločevanju preverjenih informacij od dezinformacij kot tudi pri nadzoru oblasti. Lahko se vprašamo, koliko medijev bo sploh preživelo krizo, koliko novinarskih delovnih mest bo izgubljenih in kdo bo čez eno leto sploh še ustvarjal in financiral medijske vsebine v slovenskem jeziku.”

V DNS še menijo, da bi morala slovenska država narediti mnogo več za zaščito slovenskega novinarstva: “Avstrija, ki letno časopisom in spletnim portalom namenja 10 milijonov evrov, komercialnim televizijskim in radijskim postajam pa 20 milijonov, je že potrdila paket pomoči za tiskanje in distribucijo tiskanih medijev v vrednosti 15 milijonov in še dodatnih 15 za elektronske medije, zdaj pa razmišlja še o pomoči spletnim medijem v višini 15 milijonov evrov. Vse to poleg vseh ostalih korona ukrepih za pomoč gospodarstvu. Švedska je odobrila 200-milijonsko pomoč medijem. Danska vlada je napovedala, da bo pomagala zasebnim medijem, ki so izgubili 30 do 50 odstotkov oglasnih prihodkov. Prejeli bodo 60- do 80-odstotno kompenzacijo izpada prihodkov. Medijem, ki ne bodo odpuščali, bo vlada krila 75 odstotkov plač, delavci pa se bodo odpovedali enemu tednu dopusta. Avstralska vlada  je v podporo medijem sprejela odločitev, da bosta morala Google in Facebook plačati milijone dolarjev za novice, ki jih objavljata na svojih spletnih platformah. Gre za tako imenovani digitalni davek, ki ga je novembra 2019 sprejela tudi Češka.”

Društvo novinarjev pristojno ministrstvo in vlado zato poziva, da zagotovi izplačilo pogodbeno že dodeljenih sredstev iz medijskega razpisa: “Kot je sicer še konec marca napovedal minister Simoniti, in poleg ukrepov iz protikoronskih zakonov, ki veljajo za vse gospodarske družbe, sprejme tudi paket pomoči medijem. Ta naj vsebuje kombinacijo iz nabora ukrepov, kot so oprostitev davka na dodano vrednost, davčne olajšave za donatorje medijem, povečanje medijskega sklada vsaj na 10 milijonov evrov in dodaten razpis še v letu 2020, kritje izpada dohodkov iz oglaševanja, subvencije za tiskanje in distribucijo tiskanih medijev. Zagotovi naj tudi stabilno financiranje javnih medijev in uvede digitalni davek, iz katerega naj se financira medijska produkcija. Politiki omenjenih drugih držav so že prepoznali, da so močni in verodostojni mediji del uspeha držav, ki beležijo zgodbe o uspehu pri spopadu z epidemijo. Med njimi so tudi Slovenija in slovenski mediji, tudi zato zahtevamo paket pomoči slovenskemu novinarstvu.”

mediji društvo-novinarjev-slovenije vlada
Kaj zdaj berejo drugi