vestnik

Družina Sagaj iz Ključarovec: Za preštevanje zmag ni časa

Miha Šoštarič, 2. 7. 2018
fotografija miha šoštarič
Aktualno

Medtem ko so Sagajevi v soboto opravljali vsakodnevna opravila, je iz Francije prišla vesela novica. Jože ml. je bil namreč tam na kasaških dirkah in spet so se lahko veselili pomembnega uspeha.

Posebno vlogo v zgodovini ljutomerskega kasaškega športa ima družina Sagaj iz Ključarovec, v kateri se že več kot pet desetletij aktivno ukvarjajo s tem športom. Začel je danes 69-letni Jože, pridružila sta se mu sinova 37-letni Janko in 36-letni Jože ml., družinsko tradicijo pa že nadaljuje Jankov 9-letni sin Luka, ki na hipodromskih stezah tekmuje s ponijem.


Tudi ob obisku pri njih v Ključarovcih minulo soboto so bili Sagajevi vpeti v delo s konji. Jutranji izpustitvi konj na ograjene travnate površine je sledilo čiščenje boksov, obiskal pa jih je tudi veterinar, ki skrbi za zdravje njihovih plemenitih živali. Danes imajo v boksu kar 16 konj. Jože st., Janko, njegova žena Tina ter 9-letni sin Luka in 7-letna hčerka Nina so opravljali vsakodnevna dela, povezana s temi tekmovalnimi konji, Jože ml. pa je bil v Franciji, na kasaških dirkah. In pozno popoldne je iz francoskega mesta Feurs prišla vesela novica. Pri Sagajevih so se znova veselili pomembne mednarodne zmage.

Del prleške identitete
Kasaški šport ima v Prlekiji dolgo tradicijo. Prleški kmetje so se s konji, s katerimi so med tednom opravljali delo na kmetiji, ob nedeljah pomerili na tekmovalni stezi. V želji, da bi bili konji vzdržljivi in čim hitreje premagovali razdalje, so začeli rediti kasače. Uveljavila se je pasma ljutomerski kasač, ki je danes tradicionalna slovenska pasma. Leta 1874 so organizirali prve kasaške dirke, na cesti med križem na lokavskem polju in križem pri Globetkinem mostu pri Ljutomeru. Od takrat so kasaške dirke del prleške identitete.

Štiriletni Eros Josselyn je z odličnim kilometrskim časom 1:15,9 na 2.850 metrov dolgi progi premagal vse konkurente. In pri Sagajevih so zmage nekaj vsakdanjega. Jože st. in njegova sinova so zmagali že več kot 500-krat. Prednjači Jože ml., saj je v zadnjem desetletju najboljši slovenski voznik z okrog 300 zmagami. Jože st. in Janko pa sta jih zbrala vsak več kot 100. »Za urejanje arhiva in preštevanje zmag enostavno zmanjka časa. Če želiš dosegati vrhunske rezultate v tem športu, se ga ne moreš lotevati kot hobija. Zato tudi ne posvečamo dovolj pozornosti urejanju arhiva,« pove Janko.
Še več o uspešni kasaški družini Sagaj pa v aktualnem Penu.
sagaj konji Ključarovci šport pen Vestnik
Kaj zdaj berejo drugi