vestnik

Družinska delavnica barvanja jajc

Ines Baler, 24. 3. 2018
Nataša Juhnov
Irena Sabo in njeni hčerki med barvanjem jajc.
Aktualno

V Pomurskem muzeju Murska Sobota je dopoldan potekala družinska velikonočna delavnica, na kateri so udeleženci spoznavali barvanje jajc z mizarskimi lužili.

Otroci in starši so v ustvarjalnem vzdušju po navdihu in željah pobarvali jajca z mizarskimi barvami. Večinoma so izbirali pikčaste, črtaste in cvetlične motive. Tradicionalno pa so za to tehniko, ki se je v Prekmurju pojavila med prvo in drugo svetovno vojno, značilni večbarvni pasovi. Druga karakteristika te tehnike pa so okraski, ki so jih z ostrim predmetom praskali oziroma po prekmursko »škrabali« na jajčno lupino

af972876b49f1b5acdf8ca267afb33bc
Nataša Juhnov
Otroci so med barvanjem sprostili ustvarjalnega duha.



Mateja Huber, vodja velikonočne delavnice, je udeležencem predstavila tudi remenke, ki jih hranijo v muzejski zbirki. Po besedah kustosinje po nekaterih vaseh še dandanes ustvarjajo jajca s to tehniko, možno pa jih je dobiti tudi kot spominke. Sicer pa sta barvanje z mizarskimi lužili in barvanje z voskom v Prekmurju najbolj razširjeni tradicionalni tehniki barvanja jajc.

160a428122f874471064a861000ef4f7
Nataša Juhnov
Najmlajši so raje izbirali sodobnejše motive.


Večina obiskovalcev delavnice je jajca z mizarskimi lužili barvalo prvič, njihovi vtisi pa so bili pozitivni. Udeleženka Irena Sabo iz Murske Sobote, ki s hčerkama na delavnice prihaja vsako leto, je povedala, da v muzeju skupaj ustvarijo tradicionalne remenke, doma pa rade eksperimentirajo z novejšimi tehnikami.




Nataša Juhnov
Remenke, pobarvane z mizarskimi barvami, so tradicionalno črtaste in pisane. 
pomurski muzej, velikonočna delavnica, barvanje r