vestnik

Podpisali soglasje za 400 milijonov evrov vredno naložbo v Lendavi. Golob: Slovenska vlada ni pozabila na Prekmurje

Vestnik.si, 9. 3. 2023
Lek
Lek Lendava
Aktualno

Lek farmacevtska družba d.d., član skupine Sandoz, je z Vlado Republike Slovenije podpisala memorandum o soglasju (MoS) o načrtovani naložbi v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi.

Gre za eno izmed najvišjih tujih neposrednih naložb v zgodovini Slovenije kot tudi največjo posamezno naložbo v Lekovi zgodovini. Ocenjena vrednost naložbe je predvidoma 400 milijonov evrov. Predvidenih je 300 novih delovnih mest, s poudarkom na delovnih mestih z visoko dodano vrednostjo.


Predsednik vlade Robert Golob in minister za gospodarstvo Matjaž Han sta se danes sestala s predsednikom uprave družbe Sandoz Richardom Saynorjem ter predsednikom uprave Leka in predsednikom Sandoza Slovenija Robertom Ljoljem. Vlada in predstavniki podjetja so na srečanju podpisali tudi pismo o nameri investicije v Lendavi.


Država bo prispevala okoli 50 milijonov evrov 


Predsednik vlade dr. Robert Golob ob podpisu memoranduma izpostavlja: "Slovenija je danes politično stabilna, urejena ter vsestransko privlačna država. Naše gospodarsko okolje je odporno ter predvidljivo, imamo usposobljeno in visoko izobraženo delovno silo, odlično geostrateško lokacijo in razvito infrastrukturo. Odločitev, da vodilni svetovni proizvajalec podobnih bioloških zdravil za predvidoma 400 milijonov evrov vredno naložbo izbere Slovenijo, vse to dokazuje. Posebej me veseli, da gre za naložbo dolgoročnega strateškega vlagatelja, družbeno odgovornega in trajnostno naravnanega podjetja, ki je že danes eden izmed največjih in hkrati najuglednejši delodajalec v Sloveniji. S takšnimi naložbami smo na dobri poti v visoko produktivno, konkurenčno in zeleno gospodarstvo."

golob saynor ljoljo han lek sandoz vlada sta
STA
Robert Golob, Richard Saynor, Matjaž Han in Robert Ljoljo po podpisu memoranduma o Lekovi investiciji v Lendavi.


Po besedah premierja memorandum, ki so ga danes podpisali, predvideva neposredno državno pomoč pri investiciji v Lendavi, in sicer v višini med 50 in 55 milijoni evrov.

Kot je poudaril Golob, je vesel, da ravno v fazi razčlenitve Novartisa in Sandoza prihaja do takšne investicije. "Sporočilo, da ko si na videz v prelomnih odločitvah, takrat moraš investirati, je nekaj kar delim tudi sam v življenjski in poslovni filozofiji. Vesel sem, da se to nepsoredno manifestira na terenu. In ne na terenu v Ljubljani, ampak na terenu v najmanj razviji regiji v Sloveniji. To bi posebej poudaril, ker jasno pokaže, da slovenska vlada in poslovno okolje ni pozabilo na Prekmurje, ampak smo pripravljeni tudi z neposredno državno pomočjo prispevati k temu, da bo Prekmurje počasi začelo zmanjševati svoj razvojni zaostanek za preostankom Slovenije," je dejal premier.


Družba Lek d.d. bo z gradnjo predvidoma začela že letos, polno obratovanje proizvodnega centra z nizkimi okoljskimi vplivi pa je načrtovano ob koncu leta 2026. Na vprašanje, kako bo s potrebnimi dovoljenji, je predsednik uprave Sandoza Richard Saynor dejal, da bo ključno predvsem partnerstvo z vlado in lokalno samoupravo, ob tem pa ga je dopolnil tudi Golob, ki je poudaril, da so pri Sandozu na današnjem srečanju zatrdili, da ne potrebujejo dodatne pomoči države pri investiciji. "To je dokaz, da so res strateški partner, kakršnih si lahko le želimo. Verjamem, da je investicija v Lendavi toliko bolj varna, ker je tako zelo pomembna za Sandoz, saj bo prva po oddelitvi od Novartisa," je pojasnil slovenski premier.


Kot poroča N1, se nove pridobitve veseli tudi lendavski župan Janez Magyar. Po njegovih besedah gre za eno največjih investicij v Sloveniji, s katero bo Lendava dobila zagon tudi za druge investicije. “Zelo smo veseli, da je investicija pri nas, saj to prinaša dodano vrednost in dodatno možnost zaposlitve. Smo tudi na takem koncu, kjer so investicije upravičene že zaradi infrastrukture, ki jo imamo in bližine mej. To je danes prednost, ne pa težava,” je še dodal za N1. 

lek lendava sandoz robert-golob
Kaj zdaj berejo drugi