vestnik

(TUJA POKOJNINA) Davkarji vnaprej poberejo visok davek

Majda Horvat, 26. 2. 2021
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Finančna uprava terja od upokojencev, ki prejemajo tudi pokojnino iz tujine, plačilo 25-odstotne akontacije dohodnine.

Upokojenka, ki prejema 475 evrov slovenske pokojnine in še 403 evre pokojnine iz Nemčije, je pred dnevi prejela odločbo Finančne uprave Republike Slovenije, po kateri mora v tridesetih dneh plačati 46 evrov akontacije dohodnine za januar in potem vnaprej še 46 evrov vsak mesec. To jo je zelo vznemirilo, saj se ji kljub pojasnilu Finančne uprave, ki ga je dobila po telefonu, ne zdi pošteno, da mora ob nizki pokojnini državi vnaprej plačati visok davek od pokojnine, ki si jo je zaslužila z delom v Nemčiji. Upa lahko, da ji bo zaradi nizkih prihodkov ob končni odmeri dohodnine ta denar povrnjen, toda kaj če bo prej umrla, se sprašuje. Takrat denar ostane državi, kajti dediči do tega niso upravičeni.

Zakaj mora torej upokojenka s slovensko in tujo pokojnino, ki jo v seštevku postavljata na prag revščine, odslej plačevati akontacijo dohodnine za tujo pokojnino? In kako so sploh prišli do tega zneska?

Finančna uprava je začela odmerjati akontacijo dohodnine od tuje pokojnine z januarjem 2020, najprej pa so to po nekaterih informacijah začeli izvajati sredi lanskega leta na območju Primorske. Zakonska osnova za obračunavanje akontacije je v 127. členu zakona o dohodnini, ki se ni spreminjal vse od sprejetja, a možnosti za obračunavanje akontacije dohodnine za pokojnine iz tujine prej ni bilo. To je postalo mogoče šele po pogodbah med državami o mednarodni izmenjavi podatkov.

Upa lahko, da ji bo zaradi nizkih prihodkov ob končni odmeri dohodnine ta denar povrnjen, toda kaj če bo prej umrla, se sprašuje. Takrat denar ostane državi.

d8208e7ab2e953b5f0a9b4e1131ddb92
Nataša Juhnov
Denar


Pri posebnem obračunu akontacije od tuje pokojnine torej ne gre za kršitev zakona. Če upokojenec prejema višjo slovensko pokojnino in nižjo iz tujine, se šteje, da je izplačevalec pokojnine iz tujine tako imenovani neglavni izplačevalec, slovenski zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa glavni izplačevalec. Kot rečeno, Finančna uprava do konca leta 2019 izplačevalcev pokojnin ni presojala po kriteriju, kateri je glavni in kateri neglavni delodajalec. To pa je tudi pomenilo, da so se pri odmeri akontacije dohodnine od pokojnine iz obveznega pokojninskega zavarovanja vedno upoštevale stopnje dohodnine in dohodninska lestvica, osebna olajšava v zmanjšanju akontacije dohodnine v višini 13,5 odstotka odmerjene pokojnine. Če je bil zavezanec upravičen, pa so se lahko upoštevale še olajšava za vzdrževane družinske člane, splošna olajšava in druge. Z uveljavljanjem in upoštevanjem navedenih olajšav se je davčna osnova zmanjšala toliko, da ni bilo osnove za odmero akontacije dohodnine, se pravi, da davčni zavezanec ni imel obveznosti za plačilo akontacije dohodnine.

furs durs finančna uprava davek
Arhiv Svet24
Finančna uprava

In zakaj zdaj akontacija dohodnine od tuje pokojnine? Pri izplačilu tuje pokojnine oziroma pokojnine, ki jo izplača neglavni delodajalec, se akontacija dohodnine odmeri od dosežene pokojnine po stopnji 25 odstotkov, s tem da se zmanjša za osebno olajšavo v višini 13,5 odstotka odmerjene pokojnine. Se pravi, da se ne upoštevajo splošna olajšava, olajšava za vzdrževane družinske člane, olajšava za invalidnost.
Akontacija dohodnine bo, če davčni zavezanec nima drugih dohodkov, vrnjena v letnem obračunu dohodnine. To pomeni, še sporočajo iz Finančne uprave, da bodo lahko ti upokojenci prejeli vračilo plačanih akontacij dohodnine od pokojnine. O tem bodo obveščeni v informativnem izračunu dohodnine, ki jih Finančna uprava odpošilja konec marca in konec maja.

Akontacija dohodnine za domačo pokojnino
Če je glavni izplačevalec pokojnine Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, se akontacija dohodnine odteguje od pokojnin, višjih od 1173 evrov, z upoštevanjem splošne in pokojninske olajšave.

davek furs pokojnina prag-revščine