vestnik

Državni praznik Rudolfa Maistra in skrb za prekmurščino

A. N.R.R., 23. 11. 2020
Nataša Juhnov
Proslava ob državnem prazniku Dnevu Rudolfa Maistra
Aktualno

Slovenija danes obeležuje državni praznik dan Rudolfa Maistra, s katerim se spominja 23. novembra 1918, ko je general Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru.

Zaradi epidemije praznik letos mineva brez posebnih slovesnosti in državne proslave. Bosta pa ob tej priložnosti državljane nagovorila predsednik Borut Pahor in predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec.

Aktivno je tudi Prekmursko društvo general Maister Murska Sobota, še posebno na področju promocije in ohranitve prekmurščine. Že novembra 2016 so predstavili pobudo za projekt Prekmurski jezik in kultura, s katerim so hoteli obeležiti a 100-letnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Projekt se še izvaja, pomemben del, v katerem sodelujejo mnogi raziskovalci in strokovnjaki, pa je izdelava prekmurske govoreče knjige ali zvočne čitanke z naslovom Prekmurščina, kinč predragi – živa kulturna dediščina v zvoku in pisavi.

poraba, prekmursko-društvo-general-maister
Arhiv Prekmurskega društva general Maister
Prekmursko društvo generala Maistra skrbi tudi za ohranitev prekmurščine.

Projekt so člani prekmurskega društva pred časom predstavili pomurskim poslancem v Državnem zboru, v začetku tega meseca pa je poslanec Dejan Židan pobudo glede podpore poslal pristojnim ministrstvom. Prejšnji teden je minister za kulturo Vasko Simoniti odgovor, da Ministrstvo za kulturo podpira pobudo za izdajo prekmurske zvočne čitanke in delovanje Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota, popularizacijo prekmurske literature in kulture. Dodal je, da se projekti povezani z ohranjanjem narečij financirajo iz razpisov, namenjenih ohranjanju in promociji narečij.

5d4bcd9aef0c75182d172911116f8890
Andrej Bedek
Marjan Farič, predsednik Prekmurskega društva General Maister.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu pa se še nista odzvali.

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. General Maister, s pesniškim imenom Vojanov, je bil tudi umetnik in bibliofil.

dan-rudolfa-maistra prekmurščina državni-praznik