vestnik

Na državnem tekmovanju iz astronomije uspešni tudi pomurski učenci in dijaki

Vestnik.si, 30. 3. 2022
Renato Lukač
Na Gimnaziji Murska Sobota je potekalo državno tekmovanje iz znanja astronomije za Dominkova priznanja.
Aktualno

Pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov (DMFA) Slovenije je na Gimnaziji Murska Sobota minulo soboto potekalo 13. državno tekmovanje v znanju astronomije za Dominkova priznanja.

Na murskosoboški gimnaziji so se zbrali učenci in dijaki iz severne in severovzhodne Slovenije. Učenci osnovnih šol so tekmovali v dveh skupinah, in sicer v skupini 6. in 7. razred osnovnih šol je tekmovalo 18 učencev, v skupini 8. in 9. razred osnovnih šol pa 32 učencev. V dveh skupinah so tekmovali tudi dijaki, in sicer v skupini prvih in drugih letnikov je bilo 5 dijakov, v skupini tretjih in četrtih letnikov pa 8 dijakov. 

Aleksej Lutar iz 7. razreda Osnovne šole (OŠ) Beltinci je osvojil prvo mesto ter si tako prislužil prvo nagrado in zlato priznanje. Na tekmovanje se je pripravljal pod mentorstvom Stanke Rajnar. Luka Hozjan iz 7. razreda OŠ Turnišče je osvojil 2. mesto ter si tako prislužil 2. nagrado in zlato priznanje, na tekmovanje pa se je pripravljal pod mentorstvom Bojana Jandrašiča. 

Matic Novak iz 8. razreda OŠ Gornji Petrovci je v svoji skupini osvojil 11. mesto in si prislužil zlato priznanje, na tekmovanje pa se je pripravljal pod mentorstvom Draga Gašparja. Jakob Ritlop iz 9. razreda OŠ Turnišče je v svoji skupini osvojil 4. mesto in si prislužil pohvalo ter zlato priznanje, na tekmovanje pa se je pripravljal pod mentorstvom Bojana Jandrašiča. Ješe Selnajs iz 9. razreda OŠ II Murska Sobota je v svoji skupini osvojila 11. mesto in osvojila zlato priznanje, na tekmovanje pa se je pripravljala pod mentorstvom Sandre Vereš. 

Udeleženci tekmovanja so imeli za reševanje nalog na voljo 90 minut. Ko so dobili pole in jih tudi rešili, je naloge predstavnik DMFA odnesel do komisije, ki jih je pregledala in ovrednotila. 

Državno tekmovanje je potekalo na petih šolah po Sloveniji, pred tem so potekala šolska tekmovanja, na katerih so učenci in dijaki že prejeli bronasta priznanja, srebrna in zlata pa na državnem tekmovanju. 

dmfa državno-tekmovanje astronomija gimnazija-murska-sobota