vestnik

Duhovnica Jana Kerčmar Džuban dala odpoved

A. Nana Rituper Rodež, 11. 1. 2019
Nataša Juhnov
Jana Kerčmar Džuban, evangeličanska duhovnica, ki pravi, da je čas za novo pot. 
Aktualno

Evangeličanska duhovnica Jana Kerčmar Džuban nam je potrdila, da je kot duhovnica v Evangeličanski cerkvi augsburške veroizpovedi na Slovenskem dala odpoved. A dokler odpoved ne bo pravnomočna, to je do 31. januarja, ne želi podrobneje govoriti o svoji odločitvi.

Kot nam je povedala, gre za njeno osebno odločitev, o kateri je razmišljala dalj časa, nikakor pa ne gre pri tem za kakšno zamero do kogar koli. "Čas je za novo pot," pravi. Do konca januarja bo še naprej opravljala svoje delo duhovnice v cerkvi in z verniki v dveh evangeličanskih cerkvenih občina, v Apačah in v Selu.
Jana Kerčmar Džuban, hčerka Jane Kerčmar, prve evangeličanske duhovnice v Prekmurju, in duhovnika Vilija Kerčmarja, je študij bogoslužja končala v Bratislavi, kot duhovnica je v več cerkvenih občinah službovala 15 let in ob tem delovala na različnih področjih. Pri svojem delu je nemalokrat podirala stereotipe in se s svojim učenjem in razmišljanjem skušala približati vernikom. Kerčmar Džubanova je bila ena od šestih evangeličanskih duhovnic in prva, med evangeličanskimi duhovniki sploh, kolikor je znano, ki so kot duhovniki dali odpoved.
Jana Kerčmar Džuban Evangeličanska cerkev AV na Slovenskem odpoved duhovnica