vestnik

Dvaindvajseta večernica zasvetila za Anjo Štefan

A. Nana Rituper Rodež, 27. 9. 2018
Nataša Juhnov
V Murski Soboti se ja danes pričelo 23. srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede.
Aktualno

Na srečanju mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti so danes opoldne dvaindvajseto večernico podelili pisateljici in pesnici Anji Štefan za slikanico Drobtine iz mišje doline, ki je izšla pri Mladinski knjigi.

Nagrado za najboljšo slovensko izvirno otroško in mladinsko literaturo podeljuje medijska hiša Večer, pobudo zanjo pa so dali predstavniki Društva za humanistična vprašanja Argo in revija Otrok in knjiga z željo, da bi spodbujali nastajanje kakovostnih del za otroke in mladino.


0afcb9dd870633d4b0f61bfd67e5b64c
Andrej Petelinsek
Od leve Maša Ogrizek, Anja Štefan, Simona Cizar, Suzana Tratnik, Boštjan Berlak in Matija Stepišnik.


»Zelo sem vesela te nagrade, ampak ko delam, nikoli ne pišem z mislijo, da bi za to dobila kakšno nagrado, skušam pa vedno delati dobro. Če pa dobiš še nagrado, je toliko lepše. Ker ti malo pihne pod krila,« je povedala Anja Štefan. Strokovna žirija je zapisala, da gre za izvrstno delo in za eno najboljših pesniških zbirk za mlade v zadnjih letih, kar ji veliko pomeni. Pravi, da te besede lepo zvenijo, in jo veseli, da strokovna javnost prepozna kakovost njenega delo.

29f5e3b0ff1dd52ba6de5a78fcc08130
Andrej Petelinsek
Anja Štefan in večernica.


V letu 2017 je izšlo 280 knjig za otroke in mladino. Po tem, ko jih je prebrala in preučila strokovna žirija, ki ji predseduje dr. Igor Saksida, pa so poleg nagrajenke nominirali še naslednja literarna del Groznovilca in divja zima pisateljice Jane Bauer (KUD Sodobnost International), Ponikalnice pesnika Miroslava Košute (založba Miš), Gospa s klobukom avtorice Maše Ogrizek (Mladinska knjiga) in Tombola ali življenje pisateljice Suzane Tratnik (Mladinska knjiga). Na podlagi odlomkov iz nominiranih del pa je nastala predstava Gladke nitke iz besed, ki so jo pod vodstvom Nataše Konc Lorenzutti in Samante Kobal pripravili dijaki Gimnazije Nova Gorica. Prireditev je povezovala Norma Bale, zbrane pa je nagovorila tudi pisateljica in predsednica Društva slovenskih pisateljev Aksinija Kermauner.


Na tridnevnem srečanju slovenskih pisateljev Oko beseda, ki ga prireja Argo, se že od danes zjutraj zbirajo pisatelji, pesniki, knjižničarji, založniki in drugi, ki se ukvarjajo s knjigami in mladinsko književnostjo. Skupaj z revijo Otrok in knjiga bodo jutri pripravili osrednji simpozij Tujstvo in tujost v mladinski književnosti, na njem pa bodo razpravljali literarni strokovnjaki in mladinski pisatelji tudi o doživljanju in duhovnosti sodobnih otrok in mladostnikov.


Letos na srečanje še bolj vključujejo tudi mlade, poleg tega, da bodo pisateljice in pisatelji obiskali osemnajst pomurskih osnovnih in srednjih šol, bo danes popoldan literarna delavnica Mlade oči, namenjena dijakom in študentom. Z njimi bo delal dr. Aljoša Harlamov in jih poučil o temeljnih veščinah literarnega ustvarjanja in literarne kritike. V petek pa se bodo udeleženci srečanja v okviru noči raziskovalcev pridružili predstavnikom ljubljanske Filozofske fakultete, ki v Prekmurju izvaja projekt Prekmurščina, prekmurska kultura in Prekmurci med slovensko in slovaško preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Ogledali pa si bodo igrano dokumentarni film Pout, ki ga je ustvaril Štefan Kardoš.

Andrej Petelinsek
Večernico je Anja Štefan prejela iz rok odgovornega urednika Večera Matije Stepišnika.
Večernica 2018 Oko besede anja štefan Franci Just mladinska literatura
Kaj zdaj berejo drugi