vestnik

Dvajset let folklorne skupine iz Bogojine

J. G., 17. 2. 2019
Aktualno

V vaško-gasilskem domu v Bogojini so s prireditvijo obeležili dvajset let folklorne skupine, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Jožef Košič Bogojina.

Ob bogojinskih folkloristih in podmladku Folklorne skupine Bogojina so na prireditvi nastopili še gostje: Akademska folklorna skupina KUD Študent iz Maribora, Vokalni kvintet Aeternum in pevci ljudskih pesmi Društva upokojencev Moravske Toplice.


Slavnostni govornik je bil etnokoreolog, ki je napisal več kot petdeset koreografij slovenskih ljudskih plesov, Mirko Ramovš. Ta je poudaril pomen kakovostnega ohranjanja folklornega izročila, pri čemer so folkloristi iz Bogojine gotovo dober vzgled.


Obiskovalce prireditve je nagovoril tudi župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač, ki je povedal, da so folkloristi v teh dvajsetih letih s svojim nastopom popestrili marsikatero prireditev v občini, pa tudi drugje ter svojo kakovost dokazali tudi na regijskih in državnih srečanjih.


Folklorna skupina iz Bogojine se je najprej predstavila s Plesi iz Prekmurja, katerih avtor odrske postavitve je Mirko Ramovš. Postavitev vključuje plese Šamarjanka, Šouštarska, Gospoud gospa in Mat potice pečejo. Sledil je avtorska postavitev Gorički plesi, katere avtor je Matjaž Cerovšek, priredbo pa je naredila Valerija Žalik. Prireditev so zaključili z avtorsko odrsko postavitvijo z naslovom od Kerke do Rabe, katere avtorja sta Matjaž Cerovšek in Valerija Žalik.


Akademska folklorna skupina KUD Študent Maribor je najprej nastopila z odrsko postavitvijo Plesi Mežiške doline ob florjanovem (Cvrča), potem pa še Plesi Zgornje Savinjske doline. Avtor obeh postavitev je Mirko Ramovš.




20 let folklorna skupina Kulturno-umetniško društvo Jožef Košič Bogojina
Kaj zdaj berejo drugi