vestnik

(DVIG CEN ENERGENTOV) Nevladniki pozivajo k takojšnjemu ukrepanju, kako bi lahko pomagala država?

R.Š., 20. 10. 2021
Profimedia
Kako in kdaj bo ukrepala vlada?
Aktualno

Vlada je na današnji seji razpravljala o možnih ukrepih za rešitev problematike visokih cen energentov. Deset nevladnih organizacij pa je na vlado naslovilo poziv k takojšnjemu ukrepanju.

Energetska kriza, ki je zajela Evropo, je ena izmed trenutno najbolj perečih problematik in številne države že sprejemajo in napovedujejo ukrepe, kako bodo pomagale socialno šibkejšim državljanom in podjetjem za ublažitev posledic visokih cen energentov.


PREBERITE ŠE: (GORIVA) V strahu pred dolgo in hladno zimo


Po nekaterih pričakovanjih, da bi naj vlada že danes sprejela določene ukrepe, pa so po seji sporočili le, da se je vlada seznanila s poročilom delovne skupine za zajezitev visokih cen energentov, ki deluje pod okriljem ministrstva za infrastrukturo. Kot so navedli, je bila opravljena razprava o možnih ukrepih, delovna skupina pa se je omejila na ukrepe, ki jih je v svojem sporočilu o možnih in dopuščenih ukrepih identificirala Evropska komisija, prav tako pa je upoštevala veljavne smernice glede državnih pomoči.

ZPS in drugi nevladniki s pozivom vladi

Evropska komisija je sicer pred dnevi navedla nekaj urgentnih, kratkoročnih ukrepov, ki bi jih lahko državne članice sprejele. Gre za ukrepe kot so finančna podpora ranljivim potrošnikom, moratorij na plačilo računov za energente, znižanje davkov in trošarin in neposredna pomoč podjetjem. 


Vlado je danes k takojšnjemu ukrepanju pozvalo deset nevladnih organizacij, in sicer Zveza potrošnikov Slovenije, Focus, društvo za sonaraven razvoj, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), Zveza prijateljev mladine Moste-Polje (ZPM MP), Srebrna nit - združenje za dostojno starost, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Inštitut za zdravje in okolje ter Plan B za Slovenijo.

Predlagajo ukrepe, ki se nanašajo na regulacijo cen, ne glede na vrsto energenta. Podpisniki menijo, da je v tem trenutku ključno zagotoviti cenovno dostopno energijo potrošnikom in jih ne siliti v izbiro, ali plačati račun za energijo ali večerjo za družino.

Ravno tako v Gospodarski zbornici Slovenije predlagajo prerazporeditev sredstev iz podnebnega sklada in shemo za najbolj prizadeta podjetja ter pričakujejo čimprejšnje srečanje z ministroma za okolje in za infrastrukturo.

Premier Janez Janša je sicer minuli ponedeljek v državnem zboru kot možnost omenil regulacijo marž in energetske vavčerje za socialno šibke, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je za naslednji teden sklical sejo evropskih ministrov, pristojnih za energijo.

vlada energenti cene ukrepi