vestnik

Dvorec Rakičan kmalu na cesti gradov in med živimi gradovi

Vida Toš, 5. 8. 2018
Nataša Juhnov
Rakičanski dvorec turizem snuje na konjih in kočijah.
Aktualno

Septembra bodo odprli muzej kočij, začenjajo pa še z dvema novima projektoma, povezanima z gradovi.

Septembra pa RIS Rakičan začenja še en projekt - "Castle road", oziroma cesto gradov. Direktor; Robert Celec: “Do zdaj se je v to cesto vključilo že 40 gradov v Sloveniji in na avstrijskem Štajerskem ter Gradiščanskem. Tako bomo tudi mi, skupaj z ostalimi gradovi nastopali na sejmih, pripravljali skupne kataloge in podobno.” V tem projektu imajo načrtovano tudi investicijo - ureditev še ene nove dvorane, to bo doslej največja dvorana v dvorcu in bo večnamenska.


Oktobra pa jih čaka vključitev v tako imenovane “žive gradove”; tudi tukaj imajo predvideno investicija: dvorana na podstrešju gradu, ki bo prav tako lahko imela več namenov, eden od teh je galerijski. Celec: “Živi gradovi pa zato, ker bodo s pomočjo modernih, novih informacijsko-komunikacijskih rešitev gradove ‘oživljali’. Tako si bo turist recimo nadel očala za navidezno resničnost in prikazale se bodo osebe iz preteklosti, ki se bodo sprehale po gradu. Pa video mapping - torej projiciranje s posebnimi projektorji, kar je res posebna atrakcija.”


Poleg tega trenutno v severnem stolpu poteka obnova prostorov stolpa, za katero imajo že predvidene vsebine, iščejo pa še vire financiranja, pravi Celec: “Spodaj bodo pisarne, zgoraj pa dve novi nastanitveni sobi. Naš naslednji izziv je namreč vezan na povečanje kapacitete postelj; z dvoranami in vsebinami bomo odslej več kot solidno opremljeni, imamo pa težavo s premalo prenočišči; težko namreč sprejmemo en avtobus turistov.” Sicer, dodaja Celec, imajo 55 ležišč, a to so večposteljne sobe, želijo pa si še deset dodatni sob, primernejših za izletniški turizem. Tako, pravi Celec, bi lahko turistu ponudili celovitejši turistični produkt.

2108efbb0fe4f74c429ace472d113be5
Foto:juhnov
Rakičan,grad,RIS Fotografija Foto:juhnov


Obširneje pa v eni od prihodnjih tiskanih izdaj Vestnika.

Ris Rakičan cesta gradov živi gradovi