vestnik

Državni zbor s potrebno večino sprejel sklepe o nedopustnosti razpisa referendumov za tri interventne zakone

STA, 30. 4. 2020
STA
Državni zbor je na izredni seji podprl vladne predloge sklepov o nedopustnosti referendumov. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Državni zbor je na izredni seji podprl vladne predloge sklepov o nedopustnosti referendumov na tri protikoronske zakone. Opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB z očitki glede demokratičnosti ter opozorili, da so v zakonih tudi vsebine, ki niso nujne za obvladovanje epidemije, predlogov niso podprli oz. so glasovanje o dveh sklepih celo obstruirali.

Ker tudi državni svet ni izglasoval veta na tri protikoronske zakone, jih je državni zbor v skladu z novo referendumsko zakonodajo, ki ureja ravnanje DZ v primeru zakonov, za katere referendum po ustavi ni dopusten, takoj poslal v razglasitev. V uradnem listu so bili objavljeni danes, veljati začnejo v petek.
DZ je tri protikoronske zakone potrdil v torek. Gre za zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covida-19, novelo zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 ter novelo zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.
V koaliciji in v vladi so danes poudarili prav pomen čim hitrejše uveljavitve zakonov, da bi pomoč za blaženje posledic epidemije čim hitreje prišla do državljanov in gospodarstva. Tudi v luči izrednih razmer zaradi epidemije so podprli predlog vlade, da na omenjene zakone ni dopusten referendum. Ocenili so, da je v primeru teh zakonov izpolnjen pogoj iz 90. člena ustave, ki določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč.
"S tem zakonom, ki predstavlja nujni ukrep, bo omogočena takojšnja in učinkovita zagotovitev odprave posledic epidemije v Sloveniji tako za prebivalstvo kot tudi za gospodarstvo ter omogočena omilitev njenih posledic za slovensko gospodarstvo," je glede zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Kristina Šteblaj.
Sta sklepa o nedopustnosti referenduma glede dveh zakonov lahko ustavno sporna?
Medtem pa so zlasti v Levici danes opozarjali na demokratičnost procesa in želeli, da je na seji, na kateri so odločali o teh sklepih, omogočena razprava. Predsednik DZ Igor Zorčič je pojasnil, da je kolegij predsednika DZ tako časovnico seje soglasno potrdil. Prav tako je po njegovih navedbah zakonodajno-pravna služba DZ ugotovila, da so omenjeni sklepi v skladu z ustavo in zakonom.
Sicer pa so v štirih opozicijskih poslanskih skupinah opozarjali, da so v zakonih tudi vsebine, ki niso nujne za blaženje posledic epidemije. Med drugim so nekateri ocenili, da sta sklepa o nedopustnosti referenduma glede dveh zakonov lahko ustavno sporna.
Volivci bodo sicer imeli v skladu z referendumsko novelo v petnajstih dneh po uveljavitvi zakona možnost sprožiti naknadni ustavni spor, če bodo menili, da je DZ kršil pravico do referenduma in lahko dosegli tudi razveljavitev zakona.
Za prvi sklep, torej o nedopustnosti referenduma o zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu, je od navzočih 59 poslancev za glasovalo 46, proti 13 poslancev.
Zaradi postopkovnih zapletov in ob očitkih Zorčiču pri vodenju seje so poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB danes obstruirali glasovanje o drugih dveh sklepih. Za sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli interventnega zakona ter noveli zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi je od navzočih 51 za glasovalo 51 poslancev, proti ni bil nihče.
V opozicijskih LMŠ, SD in Levici predsedniku DZ Igorju Zorčiču očitajo večkratno kršenje poslovnika in demokratičnih postopkov v DZ, na kar so ga opozorili tudi z obstrukcijo dela današnje seje. Kot je napovedal poslanec SD Jani Prednik, bodo zahtevali sklic komisije za poslovnik, Zorčiča pa pozivajo k razmisleku o odstopu.
koronavirus dz seja referendum
Kaj zdaj berejo drugi