vestnik

Edna: Ajnc, cvaj, draj - vse do albuma

Tomo Köleš, 6. 10. 2018
Arhiv Zasedbe
Skupina Edna na koncertu v Mikku.
Aktualno

Na promocijskem koncertu v soboškem klubu Mikk je skupina Edna predstavila svoj debitantski album Ajnc, cvaj, draj.

V soboškem Mladinskem informativnem in kulturnem klubu je na promocijskem koncertu, ki ga je popestril tudi Mešani pevski zbor Štefana Kovača, nastopila skupina Êdna in predstavila svoj debitantski album Ajnc, cvaj, draj.




Êdna (prekmurski izraz za ena) predstavlja pet glasbenih svetov, združenih v edinstveno celoto, ki jo povezujeta neverjetna glasbena kemija in strast do umetniškega ustvarjanja. Zgodba Êdne se piše od leta 2014, ko je izšla zgoščenka Tjaše Cigut Edno takšo bi rad. Mlade glasbenike je navdušila stara glasbena zapuščina z območja Prekmurja in Porabja.


Ljudske pesmi v njihovi izvedbi dobijo novo unikatno preobleko. Osrednja tema v izbranih pesmih je ženska, pesmi ponujajo uvid v njen položaj v družbi v preteklosti, predvsem v smislu spoznavanja in razumevanja medsebojnih odnosov. Skladbe so s svojo močno sporočilnostjo in modernim glasbenim izrazom povezale uveljavljene mlade profesionalne glasbenike (akademski glasbeniki, učitelji, psihologi) iz štajerske in pomurske regije, ki se uveljavljajo na različnih glasbenih področjih (etno, klasika, džez, rock, fusion …). »Vsak član skupine vpleta v glasbeno izvajanje Êdne svoje glasbene izkušnje in znanja, skupaj pa tvorijo pomlajeno arhaično podobo, ki tako zelo prija ušesom, poslušalca popelje v druge dimenzije in neverjetno pomirja ter kot celota navdušuje,« pravijo glasbeni recenzenti.

7624d990894b481b8c710481c94eeae9
Arhiv Zasedbe
Skupina Edna na koncertu v Mikku.


Êdna se je že predstavila v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi Expo v Milanu, nastopila je na 27. mednarodnem festivalu Noči v stari Ljubljani, Jenamena festu v Črenšovcih in večkrat tudi v Porabju in v Avstriji. Êdna je tudi nagrajenka razpisa Ljudska je kul, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti leta 2016. Člani skupine Êdna so Tjaša Cigut (vokal, klavir), Luka Sraka (kitara), Luka Ščavničar (kontrabas), Jasmina Dajčman (saksofon) in Blaž Korez (tolkala).

1b0c763d1dc6513357022bd1a8236068
Arhiv Zasedbe
Naslovnica albuma Ajnc, cvaj, draj.

Na albumu, ki so ga predstavili v Mikku, je devet raznolikih skladb. Naslov albuma je Ajnc, cvaj, draj, katere naslov nosi tudi ena izmed pesmi. Zakaj ime AJNC, CVAJ, DRAJ? Ker prikazuje vplive različnih kultur, ljudsko izročilo, ki se je prenašalo iz roda v rod...
Ljudska besedila so izbirali vsi skupaj, večina je porabskih iz pesmarice Füčkaj, füčkaj fantiček moj Dušana in Franceka Mukiča.
Izbrali so besedila z različno tematiko: domovinsko, ljubezensko, bivanjsko.
Avtorji glasbe so vsi člani. Vsak je dal kanček sebe v vsako skladbo, kjer pa nikakor ni bilo zanemarljivo sporočilo besedila. Morda je eden dal idejo, nato so jo razvili vsi skupaj. Tako so nastale hodumušne, resne, vedre pesmi.

e094bd139ee3bc18e51ef1acecbee419
Arhiv Zasedbe
Zasedba Edna.

skupina Edna album Ajnc, cvaj, draj MIKK koncert
Kaj zdaj berejo drugi