vestnik

Ekvinokcij prinaša koledarsko jesen, ta bo sprva oblačna in deževna

Vestnik, STA, 22. 9. 2020
Pixabay
Z jesenskim enakonočjem se začenja koledarska jesen.
Aktualno

Z jesenskim enakonočjem se bo danes ob 15.31 začela koledarska jesen. Ta bo že prvi dan ponekod s seboj prinesla oblačno in deževno vreme. Po napovedih Agencije RS za okolje bodo jutranje temperature po državi sicer dosegle do 16 stopinj Celzija, dnevne pa do 25 stopinj.

Danes bo na severovzhodu razmeroma sončno in večinoma suho. Drugod bo spremenljivo, na zahodu pa pretežno oblačno, je zapisano na spletni strani agencije za okolje. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo možne plohe in posamezne nevihte. Ponekod bo pihal veter južnih smeri. V sredo bo spremenljivo, na zahodu pretežno oblačno. Možne bodo plohe, predvsem ob morju tudi nevihte. Oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami in nevihtami se bo v zahodnem delu države nadaljevalo tudi v četrtek. Drugod bo deloma sončno, lahko nastane kakšna ploha. Pihal bo jugozahodnik, je še zapisano na spletni strani agencije za okolje.

Začenja se jesen

bdea85d858b36149d87f58448b9bb516
Pixabay
Enakonočje ali ekvinokcij je čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem.

Enakonočje ali ekvinokcij je sicer čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Do pojava pride dvakrat letno, in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni. S septembrskim enakonočjem se na severni polobli začenja jesen, na južni pa pomlad.

Naslednji letni čas, zima, se bo začela 21. decembra s Sončevim obratom ali zimskim solsticijem, ko bo dan najkrajši, noč pa najdaljša. Na južni polobli se takrat začenja poletje.